IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва предлага проект за ядрени санкции срещу Русия

Предложението съдържа дерогации и гратисен период за сключени вече договори

23:54 | 04.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Литва е предложила вариант за налагане на ядрени санкции срещу Русия, който включва дерогация за Унгария и период от две години за приключване на съществуващите договори на държавите от общността с Русия. Предложението, до което достъп има Ройтерс, съдържа рестриктивни мерки срещу "Росатом".

То залага на забрана за нови инвестиции в руския енергиен ядрен сектор, сключване на нови споразумения за сътрудничество с "Росатом" и забрана за внос на обогатен уран от Русия, с опция Франция да бъде изключена от тази клауза.

Според агенцията дерогациите и гратисния период за сключените вече договори могат да смекчат позициите на Унгария и другите ядрени държави в общността. Източници на Ройтерс твърдят, че предложението е приемливо за Франция. Няма индикации как се приема то в Будапеща.

Припомняме, че и българският президент Румен Радев заяви, че страната ни ще наложи ембарго на включването на руския ядрен сектор в санкционните пакети срещу Русия. Страната ни има изградена ядрена централа по руска технология и сме зависими от доставките на оборудване и ядрено гориво, коментира той.

АЕЦ "Козолодуй" обаче вече има подписани договори за диверсификация на ядреното гориво, като се очаква финализиране на процедурата за лицензиране на гориво на Westinghouse за един от работещите блокове. Служебното правителство предприе и мерки за запасяване с материали и търсене на алтернативни доставчици.

Досега страните от ЕС наложиха 10 пакета със санкции срещу Русия заради военната инвазия в Украйна. Много печеливши за Москва сектори обаче не са засегнати и ядрената енергетика е един от тях.  При гласуването на санкциите се изисква пълно единодушие сред членовете на общността. Очакванията са, ако се стигне до гласуване на подобно предложение, Унгария да се противопостави. Страната освен, че има руски реактори, подписа договор с "Росатом" за изграждане на още два в АЕЦ "Пакш".

В предложението на Литва е вписана възможността Будапеща да се възползва от изключение от 9 години именно заради строежа на новите реактори.

Идеята на предложението е да бъде санкционирана "Росатом" заради окупацията на Запорожката АЕЦ, обясняват още авторите на концепцията. Според анализатори обаче работещо решение ще бъдат по-скоро индивидуални санкции срещу работещите в руската държавна ядрена корпорация.

По данни на "Евростат" през 2022 година страните от ЕС са внесли ядрени продукти от Русия на стойност 750 млн. евро. През 2021 година Русия е доставила около 20% от урана, използван в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още