IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови ядрени мощности или ВЕИ?

Каква е енергийната стратегия до 2053 г., коментира Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК

20:30 | 02.02.23 г. 5

Решението да се търсят алтернативни източници за производство на електроенергия, освен възобновяеми, е правилно. Устойчивата ядрена, беземисионна енергия не се конкурира с производството на ВЕИ, а се допълва – те имат различен характер и са различни типове производства и задоволяват различен тип нужди на пазара. Съществен елемент при тези стратегии е балансирането на енергийната система. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Георгиев, изпълнителен директор на Национална електрическа компания (НЕК).

Той коментира енергийната проектостратегия на служебното правителство, която предвижда размразяване на проекта АЕЦ "Белене". „НЕК продължава да съхранява оборудването с цел да се запази годно и да се удължи срока му на годност“, отбеляза той.

Според него на фона на санкциите срещу Русия е доста по-сложно да се набавя ново оборудване от там, така че се разглеждат вариантите за допълващо оборудване от западни производители.

По думите му производството от водноелектрически централи също е допълваща мярка.

„Миналата година беше с лоша хидрология. В дългосрочен план специфична е цикличността. Като дългосрочен тренд не се забелязва намаляване на водните притоци в язовирите“, очаква той и оценява производството като доста добро решение, което се прилага в други страни по течението на Дунав.

Георгиев изрази мнение, че страната ни не е предвидила презапасяване с генериращи мощности на фона на плановете за два нови ВЕЦ-а.

„В разумен времеви хоризонт въглищните централи ще излизат от пазара и са необходими заместващи мощности. Функционирането и бъдещо опериране на АЕЦ "Козлодуй" също има своя технически живот“, напомни той.

Друга тема, която Георгиев коментира, са реформите на Българската независима енергийна борса по препоръка на Европейската комисия. Според него трябва да се запазят условията за равна конкуренция и стимулите за участие на различните продавачи и купувачи.

"Ограничения или форми на преференциране на един или друг участник няма да дадат устойчив и правилен резултат. Пазарът е този, който най-добре подрежда и стимулира конкуренцията и ефективността на участниците".

Георгиев посочи още, че НЕК остава обществен доставчик – няма законови промени, вероятно следващият парламент ще разглежда темата. Той отбеляза и че през 2022 г. дружеството е регистрирали най-силните финансови резултати през последните десет години, което е помогнало за намаляване с около 25% на натрупаната в годините задлъжнялост на компанията.

Какви са причините и кога ще приключи ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира“?

 Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Пишман Investor ... На нас не ни трябват рассийски технологии ... !! ... И откъде го измисли , че не могат да се балансират фотоволтаици и вятър ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Пишман Investor... на старите ядрени джелеза не може да се контролира мощността ... Голяма част от френските са проектирани да могат да променят мощността/капацитета от 100% до 20% по два пъти на ден ... !! ... Имат марж от по 30-40МВт в минута нагоре или надолу ( около 3% от капацитета им) , което е равнозначно на газовите турбини 7-12 МВт в минута ( около 5% от номиналната им мощност ) . Абсолютно могат да покриват необходимостта от търсене на мощност . Но не са рассийски технологии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 1 година
До: sosiАЕЦ се използват за "банд" в електроенергийния микс.От тях не се иска да имат динамика и бързо, дори каквото и да е регулиране на мощността.И АЕЦ не се балансират с ВЕИ - това са пълни глупости.ВЕИ се регулират/балансират, както е възможно в дадената ситуация.... и по-отвраително за регулиране/балансиране от ВЕИ няма.ПП По-горе под ВЕИ имам предвид "перки" и фотоволтаици. Другите ВЕИ са с безкрайно малък дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
sosi
преди 1 година
Този специалист ли е или някакъв парашутист? АЕЦ са несъвместими с ВЕИ, тъй като имат отвратителна динамика, генерацията им трудно се променя в рамките на дни и се балансират много трудно както с ВЕИ, така и променящия се товар. Поради което и токът от АЕЦ се продава нормално на най-ниски цени на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Преди да подарят НЕК като Булгартабак и БТК "умниците" трябва да имат в предвид това:Еквивалентното комплексно съпротивление на веригата е:https://***.uni-ruse.bg/disciplines/TE/DocLib3/08.%20%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%20%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още