IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите се съобразиха с ветото на президента върху Закона за енергетиката

При ново обсъждане на закона парламентът отхвърли оспорвания от държавния глава текст на параграф 24

16:37 | 27.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

При ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката парламентът отхвърли оспорвания от президента текст на параграф 24, съобщава БТА.

В сряда държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание. 

Тогава с приетите промени депутатите решиха докато се синхронизират търговските платформи на "Българска независима енергийна борса“ ЕАД към 15-минутен период на доставка до 31 декември 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от Електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Президентът Румен Радев наложи вето на приети на 12 януари промени в Закона за енергетиката, касаещи финансовия сетълмент на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В мотивите е посочено, че записаната в параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката разпоредба, предвиждаща едночасов сетълмент, противоречи на европейските директиви. Повечето държави в ЕС прилагат задължително балансиране на 15 минути, което води до по-добро използване на междусистемните връзки, по-големи обеми на износа, а и по-добро прогнозиране на дисбалансите, съответно и по-добри цени, посочи Румен Радев.

Днес депутатите приеха параграф 24 да бъде отхвърлен.  

В началото на август 2022 г. на открито заседание в КЕВР бяха дискутирани промените, свързани с 15-минутния сетълмент. Тогава от БНЕБ заявиха своята готовност да въведат промените, които ще подобрят управлението на риска и облекчават финансовите потоци.

Текстът противоречеше на европейския регламент от 2017 година, който регулира електроенергийното балансиране в общността. В него е посочено, че в срок от 3 години след приемането му всички оператори на преносни мрежи, какъвто е ЕСО, ще трябва да започнат да прилагат период за уреждане на дисбаланси от 15 минути. Чрез дерогация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) България имаше срок до края на 2022 г. да въведе това правило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още