IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето на част от последните промени в Закона за енергетиката

Румен Радев поиска парламентът да позволи 15-минутния сетълмент на ЕСО

15:05 | 25.01.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето на приети на 12 януари промени в Закона за енергетиката, касаещи финансовия сетълмент на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), става ясно от съобщение на Президентството.

В мотивите е посочено, че записаната в §24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, разпоредба, предвиждаща едночасов сетълмент, противоречи на европейските директиви. Повечето държави в ЕС прилагат задължително балансиране на 15 минути, което води до по-добро използване на междусистемните връзки, по-големи обеми на износа, а и по-добро прогнозиране на дисбалансите, съответно и по-добри цени, посочва Румен Радев.

В парламента обаче приеха едночасов сетълмент, който да важи до края на тази година, въпреки че от 1 октомври Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и ЕСО вече въведоха 15-минутния период както за уреждане на дисбалансите, така и за търговски продукти (в търговския сегмент "В рамките на деня").

В одобрения от парламента текст на §24 е записано, че до синхронизиране на търговските платформи на БНЕБ сетълментът ще се извършва на интервал от 1 час, като тази синхронизация трябва да бъде финализирана най-късно до края на 2023 г.

Този текст не е подкрепен от работната група, изготвила промените, но депутатите я одобриха в пленарната зала, след като депутатът от "Български възход" Георги Самандов коментира, че 15-минутният сетълмент, без възможност за търговия, предизвиква изкуствен дисбаланс и този разход се пренася към потребителите.

В началото на август 2022 г. на открито заседание в КЕВР бяха дискутирани промените, свързани с 15-минутния сетълмент. Тогава от БНЕБ заявиха своята готовност да въведат промените, които ще подобрят управлението на риска и облекчават финансовите потоци.

Текстът противоречи на европейския регламент от 2017 година, който регулира електроенергийното балансиране в общността. В него е посочено, че в срок от 3 години след приемането му, всички оператори на преносни мрежи, какъвто е ЕСО, ще трябва да започнат да прилагат период за уреждане на дисбаланси от 15 минути. Чрез дерогация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) България имаше срок до края на 2022 г. да въведе това правило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още