IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС работи активно за независимост от Русия по отношение на ядреното гориво

В началото на 2024 г. може да има и алтернатива за реакторите от типа ВВЕР 440

19:16 | 15.03.23 г. 8
Стари горивни касети от АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg
Стари горивни касети от АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

Войната в Украйна поставя много предизвикателства пред европейската икономика, но най-сериозни те са може би по отношение на енергетиката заради голямата зависимост на ЕС от доставките от Русия. Преди година например 40% от вноса на газ в общността се падаше на "Газпром". Сега този дял е под 10 на сто и ЕС търси начини за диверсификация и в другите енергийни направления.

Едно от тях е ядреният сектор, където руското свежо ядрено гориво е единственият вариант за повечето реактор в Източна Европа, включително и България. След военната офанзива на Русия в Украйна повечето държави от бившия социалистически блок започнаха да търсят алтернативи и за повечето реактори от съветско време - от типа ВВЕР 1000, разработени от Framatom и Westinghouse.

За реакторите ВВЕР 440, които в Европа са общо 18, включително и три в Украйна, на този етап вариант освен ТВЕЛ няма. В началото на годината обаче испанската Enusa съобщи, че възстановява своите линии на производство на гориво за този тип реактори в сътрудничество с Westinghouse.

В периода 2001 - 2007 година Westinghouse достави горивни касети за седем цикъла на АЕЦ "Ловиса" във Финландия, където реакторите са точно от типа ВВЕР 440, чрез дъщерното си дружество British Fuel Nuclear Limited. След това компанията премести производството в Испания.

Тогава руската ТВЕЛ прави модификация в своето гориво, намалява цените и си връща пазара. След няколко неуспеха на търгове за доставка американската компания се отказва от работата по този тип гориво. Доскоро в Европа не виждаха смисъл да се конкурират с руснаците в тази област и много от ядрените нации, включително и Франция, се отказаха да предлагат пълния асортимент на услуги и оборудване за ядрения сектор. Експерти коментират, че в момента само Русия и Китай предлагат целия асортимент от оборудване и услуги.

Войната в Украйна промени нагласите. Сега Испания планира възстановяване на производствените линии на горивото за ВВЕР 440 и очаква да получи всички разрешителни до края на тази година. Това означава, че в началото на 2024 година Европа ще може да има еквивалент на руското гориво за тези реактори. След като преминат всички процедури по сертифициране - в рамките на 2-3 години, то ще може да бъде използвано.

По отношение на ВВЕР 1000 страните от ЕС могат да използват два вариата - на френската Framatome, което е по лиценз на ТВЕЛ, тоест пълна съвместимост с реакторите от съветски тип, и на Westinghouse, което трябва да получи одобрение от регулаторите за всеки отделен реактор.

В края на 2022 година България подписа две споразумения за доставка на алтернативно гориво и с двете компании. На този етап все още е в ход процедурата по одобрение на горивото на Wastinghouse за V блок в АЕЦ "Козлодуй", която започна още през 2021 година. Тази пролет реакторът ще бъде изключен за модернизация и за презареждане и се очаква през 2024 година да започне подмяната с новите горивни касети.

Очакванията са те да бъдат произвеждани в шведските заводи на Westinghouse.

За VІ блок в АЕЦ "Козлодуй" процедурата е по-облекчена - за там са предвидени доставките на френската Framatome, които са пълен еквивалент на руските. 

Подобни контракти подписа и Чехия, която планира и нови ядрени мощности през следващите години.

Американското гориво вече се използва в реактори от съветски тип в Европа - шест от 13-те реактора ВВЕР 1000 на Украйна са заредени с него. За страната доставките на свежо ядрено гориво са сериозно предизвикателство предвид скъсаните отношения с Русия и нищожната вероятност да се върнат към старите времена, особено на фона на окупираната Запорожка АЕЦ.

Със своите шест реактора тя е най-голямата ядрена централа в Европа и също работи с американско гориво. Медийни спекулации дори разказват, че руските експрети, които са в окупираната централа, са взели някои от касетките в Русия, за да ги анализират.

Реакторите на Ривнинската АЕЦ получиха свежи доставки само няколко дни преди началото на войната и реално имат достатъчно резерв за следващите около две години, сочат данни на "Енергоатом". Или хоризонт 2024-2025 година е допустим за Украйна, която е сред водещите ядрени държави в Европа.

Унгария е другият интересен момент в усилията за ядрена дивесификация. В страната в момента работят 4 реактора ВВЕР 440 и в проект на изграждане са още два реактора от типа ВВЕР 1200. Към момента руската ТВЕЛ държи монопола върху доставките и за горивото и на двата реактора.

Само преди няколко дни унгарският премиер Виктор Орбан призна, че вероятно е време страната му да преосмисли своите близки отношения с Русия. По време на форум в Будапеща той коментира, цитиран от Bloomberg, че не е реалистично възстановяването на отношенията между ЕС и Русия, дори и след войната. "Трябва да помислим какви отношения да изградим и запазим с Русия през следващите 10-15 години", обясни Орбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Европа прелива от пусто в празно. Умствено oщeтeните eвpoбюрokpaти го местят от единия крачол в другия за да отчита дейност. Тежко ни след 5-10 години. Ще сме по-зле от Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Opки *** на умряло, усетиха големия гуй и тук. Досвидания, блатни opки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
2040 == я камилата, я камиларя! Врно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
Путин резна янките от обогатения уран. Скоро краварите ще завият на умряло, защото на Тръмп казаха, че ще възстановят тази изгубена вече за САЩ технология към 2040-та. Дон Бидон слероза. Значи след 2040 г. До тогава колониите и колонизатора ще скимтят като бити мъсстии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Сочетание природных свойств свинцового теплоносителя, мононитридного топлива, физических характеристик быстрого реактора, конструкторских решений активной зоны и контуров охлаждения по утверждениям разработчиков выводит БРЕСТ на качественно новый уровень https://***.5-tv.ru/news/424099/gigantskij-svincovyj-nasos-sozdali-dla-reaktora-brest/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: supertrader ... дрън-дрън ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
supertrader
преди 1 година
Пресоват таблетки и сглобяват пръти и касетки пак с руска суровина..едни големи приказки е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още