IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария обсъжда с Русия как да бъдат избегнати европейски ядрени санкции

Страната отново търси "Газпром", за да гарантира доставките на газ за следващата зима

13:38 | 11.04.23 г.
Снимка: Szijjártó Péter/Facebook
Снимка: Szijjártó Péter/Facebook

Министърът на външните работи на Унгария Петeр Сиярто е на посещение в Москва и обсъжда сигурността на енергийните доставки за страната си, както и "противодействие на опитите за налагане на санкции срещу ядрения сектор на Русия". Това написа самият Сиярто в своя официален профил във Facebook.

В публикацията е прикачена и снимка от срещата на първия дипломат на Унгария с вицепремиера на Русия Алесандр Новак. Двамата са обсъдили и сигурността на доставките през газопровода "Турски поток". 

"Европа премина през миналата зима с изключителна лекота", написа Сиярто в отделен пост, с който анонсира визитата си в руската столица. В него той коментира, че заради растящите нужди от енергия, съживяването на китайската икономика и "изключително бавните темпове на развитие на европейската енергийна инфраструктура", предстоящата зима ще бъде сериозно предизвикателство. Затова и министърът планира срещи, на които да дискутира доставките на природен газ, петрол, както и с ръководителя на "Росатом" Алексей Лихачов.

Унгария продължава да разчита основно на "Газпром" за доставка на природен газ, като през септември 2021 година сключи 15-годишен договор за доставка на 4,5 млрд. куб. метра годишно, от които основната част (3,5 млрд. куб. метра) през "Турски поток" и територията на България, тоест заобикаляйки Украйна.

Будапеща, заедно със Словакия и Чехия, получиха отстъпка от Брюксел и не са част от петролното ембарго към Русия. Страната строи и два реактора по руска технология и с руски заеми. 

През миналото лято Унгария договори допълнителни количества природен газ (до 5,8 млн. куб. метра на ден) от Русия, докато останалите държави в ЕС търсеха алтернативи. Тогава говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач отбеляза, че енергийните доставки на страната са сигурни.

По договора с "Газпром" преди това съгласно допълнително споразумение Унгария получаваше по 2,5 млн. куб. метра газ на ден. Споразумението влезе в сила на 1 септември, но двете страни не съобщиха нито за какъв срок е, нито по какви цени Унгария ще получава газа.

През август цената на газа на нидерландската TTF достигна рекордни нива на фона на опасенията за спирането на доставките за Германия. Пикът беше на цена от 350 евро за мегаватчас в края на месеца. От началото на 2023 година обаче търговията се успокои съществено и в момента цената се движи в диапазона 40-45 евро за мегаватчас.

Най-големият пазар на "Газпром" - Германия, успя да построи два терминала за втечнен газ в рамките на няколко месеца и вече не разчита на руския газ. След прекъсванията на газа през 2022 година в страната вече не смятат руската компания за сигурен доставчик, каквито са коментарите в Будапеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още