IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия ще продължава да подкрепя Украйна, дори и при заплахи от Русия

Въпрос е на принципи, заявяват в в страната, която беше първата предоставила самолети МиГ 29 на Киев

21:13 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпращането на оръжия и помощ за Украйна е въпрос на принцип и Словакия ще продължава да го прави, дори и след заплахи от Русия за спиране на енергийния износ, коментира високопоставен служител в правителството пред Politico. Страната е една от най-зависимите от руските енергоресурси - по отношение на вноса на природен газ, петрол и ядрено гориво.

Словакия, заедно с Чехия и Унгария, имат отстъпка от Брюксел и все още получават петрол по тръбопровода "Дружба" от Русия. "Ще бъде проблем", признава министърът на енергетиката на Словакия Петер Герхард на въпрос какво ще се случи, ако Москва реши да спре тези доставки.

Наясно сме с риска, допълва още Герхард и разказва за серия от кибератаки срещу правителсвени институции. Това обаче не спира словаците да дадат четири самолета МиГ29 на Украйна и така Словакия да се превърне в първата държава изпратила бойни самолети на Киев. Полша също даде обещание за това. Още в средата на март, когато заявките на двете страни бяха направени, Русия обеща да свали всички самолети, които Украйна получи от Запада.

Но Москва има и други начини да притисне съюзници на Киев. Въпреки усилията Словакия все още е силно зависима от енергоресурсите от Русия - 60% от газа, 95% от петрола и всичкото ядрено гориво за своите ВВЕР реактори получава именно от там. С началото на войната в Украйна и Братислава започна да търси начини за разнообразяването на енергийните доставки, посочва още Герхард пред Politico.

Той коментира още, че войната е показала колко зависима е сраната от вноса от Русия и работи за диверсификация - има подготвен меморандум с Полша за изграждане на нов интерконектор, както и преговаря с компании от Германия, Италия и Литва за доставка на газ. Припомняме, че газопреносните оператори на Словакия, Унгария, Румъния и България сключиха договор за изграждането на Solidarity Ring - проект, който предвижда увеличени доставки на газ от Азербайджан. Това стана ясно от писмо на компаниите, получено в администрацията на президентството по време на визита на азербайджанския президент Илхам Алиев в София.

Все още обаче няма планове за диверсификация на петролните доставки. Дори и да намери алтернативен петрол обаче, най-голямата рафинерия в страната може да преработва само руския сорт "Уралс", а промяната ще коства големи инвестиции.

Преговорите с алтернативните на "Росатом" компании обаче са много "позитивни", споделя още словашкият енергиен министър пред Politico. Засега ЕС се въздържа от санкции срещу ядрения сектор, макар че Киев отдавна настоява за това заради окупираната Запорожка АЕЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още