IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за Запорожката АЕЦ се засилват с очакванията за украинската атака

МААЕ може би е близо до споразумение между Киев и Москва, което да обезпечи централата

13:35 | 19.05.23 г. 21
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските военни увеличават позициите си във и около Запорожката АЕЦ, съобщават източници на Ройтерс - двама души, които работят в централата, и двама жители на сателитното градче Енергодар, пожелали анонимност. Площите около централата са минирани, разказват още те.

Украинското военно разузнаване, както и Министерството на отбраната на Русия и "Росатом" отказват коментар на информацията на Ройтерс. Преди седмици обаче сателитни снимки, разпространени от Министерството на отбраната на Великобритания, показаха изградени защитни гнезда на покривите на ядрените реактори на най-голямата ядрена централа в Европа.

Украинските власти също съобщиха преди време, че военните в централата се увеличават - от 500 на 1500 души. В началото на месеца руските окупационни сили започнаха евакуация на населението в региона в очакване на атака от украинска страна. Регионът е на пътя на украинците, ако се стигне до офанзива към Мелитопол.

Петро Котин, директорът на украинската компания "Енергоатом", която е собственик на централата, коментира пред Ройтерс, че не вярва украинските военни директно да атакуват централата. Вероятно те ще се опитат да "изгонят" врага, прекъсвайки линиите на доставки. Въпреки тези уверения ситуацията около Запорожката АЕЦ изнервят ядрената общност.

"Ядрените реактори не са предвидени за военни зони и не вярвам да са безопасни във военни зони", коментира директорът на мозъчния тръст Nuclear Trust Initiative Никълъс Рот.

Случващото се в Запорожието привлича вниманието и на Япония, където преди малко повече от 10 години се случи ядрен инцидент с АЕЦ "Фукушима". Тази ситуация е притеснителна и следим внимателно случващото се, уверява Сатору Ясураока, директор на звеното за ядрена политика към Министерството на икономиката, търговията и индустрията.

През април Токио отпусна 2 млн. евро на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да подпомогне усилията ѝ да осигури безопасността на централата.

Според източници на Ройтерс МААЕ ще представи по-късно през този месец споразумение за безопасността на Запорожката АЕЦ пред Съвета за сигурност на ООН. Според информацията на агенцията ръководителят на ядрения регулатор Рафаел Мариано Гроси вероятно е близо до съгласие с двете воюващи страни да бъде опазена сигурността на ядрената мощност.

Най-голямата заплаха за реакторите всъщност е не толкова обстрела на реакторите, които като цяло са изчислени да устоят на падане на самолет, колкото прекъсване на външните електропроводи, които осигуряват нужната електроенергия за охлаждане на реакторите. В резултат на 15-те месеца война в момента централата има само един работещ далекопровод и често разчита на дизеловите си генератори, които да осигурят енергията за охлаждане.

"Ако охлаждащите помпи спрат, ще имаме между час и половина и три дни, преди да се случи ядрен инцидент", коментира Петро Котин пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 прав си... не е бот, а някой от нашите глуупаци с много акаунти... много бавно трупаме точко, което показва че не е автоматично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 блябля... пак лакърдии! Никога не съм бил толерантен към лъжата и нахалните глууупаци като теб, даже многократно съм ти го казвал! и за това ти отговарям почти всеки път! ... смятай даже и сега излъга, явно е болест при теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 3
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Да, и ти беше един толерантен, възпитан и образован младеж, който разбираше света и уважаваше чуждото мнение, даже се обогатяваше от мислещите различно. Започвам да се лаская от възможностите си така да моделирам хората и да превръщам умни и креативни младежи като вас в моноклетъчни *** и бъгави трроллове. Чак ми стана съвестно. Обещавам да не слагам на Търчилъжи повече от един минус. На теб и с толкова няма да те обременявам - ти си и без това любимец на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 17
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 от както се появи вашата група дебббили...с главен лъжец тиквата стана така... преди зелката постваше доста интересни линкове с тех. информация и проекти.... много добре го знаеш, кашон, но пак избираш лъжата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 имат дребни разлики в стила, но няма значение кой е... нека печелят победи на интернет фронта! Интелигентите коментари се виждат, както и опорките!.... иначе мисля че може да гласуваш и без регистрация по веднъж от IP... така че и един бот може да свърши работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 2
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Не ти липсва самочувствие. В твоя свят на измислена реалност може и денонощно опонентите ти да се занимават с теб, но всъщност си миша ***. Търчи-лъжи. Плосък, елементарен, инфантилен фантазьор и лъжжецц! Истината е далеч по-проста: толкова си омръзнал на всички с твоето тъппашшко тролене и каканижене на едни и същи тъппни, че хората минават и ти забиват минуса без да те четат - знаят какво си написал. Има много посетители, които не пишат под темите, но за един минус се спират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 11 месеца
До: khao ... основната гнuда с минусите е mr. Yoda = данчонефелнатарубля = борката = дядя вова , но според мен и политкомисарчето владее тази безаналогова технология ... кат се фанат некой път ги докарват до над 50 ... ти разбираш ли , седят по около час да влизат и излизат от регистрации и да ми цъкат минуси ... :))) ... нефелници ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарчето прилага азбучен прийом в омаскаряването ... толкова си може , все пак е редови амбразурчик , ако можеше повече , щеше да е поне като волгин ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 използваш доста елементарни техники за манипулация... личи си че имаш опит, но не и акъл за тази дейност. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 3
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Значи не си простодушен иддиоотт и търчи-лъжи трролл, а мрръссен съзнателен гнъсен лъжжецц-манипулатор, защото си знаел, че става въпрос за *трофейные войска*, което няма нищо общо с *Жуков хванат да краде кеннеффи*, нали? Всичко, което си изписал досега, пишеш в мамента и ще продължиш да пишеш, е ДОЛНОПРОБНА ИЗМИШЛЬОТИНА И ПРЕДУМИШЛЕНА ЛЪЖА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още