IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорожката АЕЦ отново е под обстрел, Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките

Играете си с огъня, предупреди Международната агенция за атомна енергия

16:46 | 20.11.22 г. 10
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Запорожката АЕЦ в Украйна, която е под руски контрол, е била подложена на обстрел в неделя, който предизвика осъждане от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), според която тези нападения създават опасност от  голяма ядрена катастрофа, предава Ройтерс.

Над десет снаряда са изстреляни срещу най-голямата атомна централа в Европа в събота вечер и в неделя, съобщи МААЕ. Москва и Киев се обвиниха взаимно за обстрела на централата.

„Новините от екипа ни вчера и тази сутрин са крайно обезпокоителни“, коментира Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, чийто екип на място е съобщил, че някои от сградите, системите и оборудването в централата са били повредени.

„Експлозии са станали в голямата атомна централа, което е напълно неприемливо. Който и да стои зад тях, това трябва да спре незабавно. И съм казвал много пъти преди – играете си с огъня!“, допълни Гроси.

Многократният обстрел на централата в Южна Украйна, която Русия овладя малко след началото на нашествието си през февруари, предизвика опасения от тежък инцидент само на 500 км от мястото на най-голямата ядрена катастрофа в света в Чернобил през 1986 г.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за нападенията срещу централата, това се случи и в неделя.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е изстреляла снаряди срещу електропроводи, захранващи централата, а ТАСС информира, позовавайки се на представител на руския ядрен оператор „Росенергоатом“, че са регистрирани попадения близо до площадка за сухо съхранение на отработено ядрено гориво и на сграда за съхранение на свежо ядрено гориво.

„Те обстрелваха не само вчера, но и днес. Те обстрелват в момента“, заяви Ренат Карчаа, съветник на главния изпълнителен директор на „Росенергоатом“, и добави, че всяка артилерийска атака срещу централата създава риск за ядрената безопасност.

Карчаа уточни, че след нападенията не е засечено изтичане на радиация, съобщава ТАСС.

Украинската компания за ядрена енергия „Енергоатом“ обвини руската армия, че е обстрелвала централата и допълни, че най-малко 12 снаряда са засегнали инфраструктурата ѝ.

Тя допълни, че Русия е атакувала инфраструктурата, необходима за рестартиране на части от централата в опит да ограничи още повече електроснабдяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 до сега най-много лъжеш ти! Често като те хванем, мълчиш като бит пееерас или бързо сменяш темата ! ... и Импа (но както казах той е психично болен и му е простено)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Бърборино, имам един въпрос: как ти минава денят, а после и цялата седмица, след като ги започнеш с такова цунами от измишльотини и откровени лъжи? Колко ли ти е голям офиса, за да можеш да завъртиш в него носа си, след едно такова като по-долу включване? В съседната тема за нещо ми се мерна, че за православието лееш сълзи - да не би да си християнин? Ако дори формално си, вече имаш специалната награда на Луцифер - ВИП ложа в Осмия кръг на Ада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Jorkata... Баце , крадците на съдомиялни си взривиха газопроводите , ти за няколко трафопоста си се загрижил . По принцип , реакторите могат да издържат пряко попадение на артилерийски снаряд , колко обаче ще са годни за работа после е друг въпрос ... рашибозука може само да руши , нищо съзидателно , нали щяха да възстановяват Мариопул ?! Мелиотопол ?! Бедрянск ?! Нищо !! Нефелно племе от блатни opkи , за нищо не стават гепаджийте , с малки изключения , които се асимилират от общото ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Всички виждат и знаят , че рашибозука стреля по централата . Те знаят вече , че няма да са там след някой и друг месец и не им пука за инфраструктурата и хората . Правят временни инсталации за да крадат ток , а украинците ги разрушават с артилерийски обстрел . По съоръженията за незаконното присъединяване стрелят украинци , а по централата стрелят рaшисти от злоба и безсилие ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Jorkata Не знаеш? Мьi стреляем около централа и обвиняваме украинци. Но на такие обвинения само дураци връзват се. И если возможно ток да откраднем и насочим го на Крим, всьо будет отлично. Типично за нами. Кражби, заплахи, убийства и лъжи и так от векове. Мopдор в реален свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
Jorkata
преди 1 година
Аз нещо не разбирам - Русия атакува ядрена централа, която вече е под неин контрол. Как точно става това? Какво точно става там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Мда, мьi так и малайзиски салальот свалихме. Вес мир знае, что мьi ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
БОЖИДАРКА ЧОБАЛИГОВА, ,малко здрав разум или не! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
Eeeeeeeeeeee, до кога тази боза ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Добре де, като има екип на МААЕ на място, те кьорави ли са и не виждат ли от коя посока се стреля? Самият факт, че тоя мишkуняк гроси не смее да каже кой обстрелва централата, вече е повече от достатъчно... ако бяха руснаците, нямаше ли да ги посочи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още