IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта с огъня в Запорожката АЕЦ

Трудно е да се прецени какво се случва в украинската ядрена централа, но ефектът от инцидент ще се усети не само в Украйна

16:47 | 07.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Играем си с огъня, предупреди директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Роси пред Съвета за сигурност на ООН, който проведе заседание по темата за Запорожката АЕЦ. Миналата седмица МААЕ извърши инспекция на централата, подложена на масиран обстрел в последните седмици, и вчера (6 септември) експертите представиха доклада относно състоянието на украинската централа.

Видяхме нарушения на целостта на сградите - това се е случвало и ще се случи пак, коментира Гроси и призова за създаването на зона за сигурност около централата. Това е и основното заключение и препоръка в доклада на МААЕ.

И двето воюващи страни имат своите забележки по този документ и чакат разяснения. Руският представител на ООН Василий Небензя критикува експертите, че не са посочили откъде идват ракетните удари срещу централата. Той поиска и уточнения на коментарите, че вътре в АЕЦ "Запорожие" има военна техника, което е недопустимо от гледна точка на принципите на ядрената безопасност. Гроси му обеща писмен отговор за това свое твърдение.

Украинският президент Володимир Зеленкси пък критикува липсата на конкретика какво имат предвид експертите под термина "зона за сигурност", която препоръчват около централата. "Ако съдържанието на това предложение се състои в демилитаризация на територията на ядрената централа - а това е логично, защото именно руското военно присъствие постави Запорожката централа на ръба на радиационна катастрофа, тогава ние можем да подкрепим такава демилитаризирана зона на сигурност", коментира украинският държавен глава по време на своето вечерно обръщение на 6 септември.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш даде своя трактовка на "зона за сигурност" - връщането на централата отново като обект на гражданската инфраструктура. Първата стъпка за това е ангажиментът и от страна на Украйна, и от Русия, че няма да извършват никакви военни действия около и в централата. "Запорожката централа и околността не трябва да бъде цел или платформа на военни операции", коментира Гутереш, цитиран от пресцентъра на ООН.

На следващо място Русия трябва да изведе своите военни и оборудване от периметъра, който ще бъде определен, а Украйна да не влиза в него, заяви още Гутереш.

Ядрена безопасност

В доклада на МААЕ е записано, че в ядрената централа са нарушени всички седем основни принципа на ядрената безопасност и посочи своите препоръки за подобряване на ситуацията - извеждане на военните и техниката, да не бъде оказван натиск над персонала, да се поддържа връзката с външната енергийна мрежа, както и системата за мониторинг на нивата на радиация. И основното - да не се водят военни действия на територията на централата.

От март Запорожката АЕЦ е окупирана от руските военни, но украинският персонал продължава да обслужва текущите дейности. Според Киев оттогава Русия практически е минирала централата, разполагайки там оборудване и военни.

Русия е превърнала АЕЦ "Запорожие" във военна база, заяви представителят на Украйна Сергей Кислица по време на заседанието на Съвета за сигурност. За него мисията на МААЕ потвърждава тази информация - Гроси говори за присъствието на военни, военна техника и на експерти от "Росатом" в ядрената централа.

Какво правят експертите на "Росатом" в Запорожката АЕЦ не е много ясно. Според заявления на ядрения холдинг пред западни медии те само наблюдават работата на централата - тя има шест реактора от тива ВВЕР -1000. Горивото в тях обаче е на американската Westinghouse. По време на икономическия форум във Владивосток руският президент Владимир Путин каза, че е дал нареждане на "Росатом" да подобрят сигурността на централата, работейки не само по реакторите, но и по хранилището за отработено ядрено гориво, пише ТАСС.

Според руската страна украински десантчици опитват да върнат контрола над Запорожката АЕЦ. Според съобщение на Министерството на отбраната такъв опит е имало в първия ден на мисията на МААЕ, когато 60 души с лодки са опитали да влязат в най-голямата ядрена централа на Европа, в която има шест реактора. Тогава руските военни обясниха обстрел около централата с опита да бъде пресечено това нападение. При този обстрел сработи защитата на пети реактор в Запорожката АЕЦ, чиято работа още не е възобновена.

Украйна обвинява Русия в обстрел над централата и по-скоро по прилежащата инфраструктура и електропроводите, които я свързват с украинската енергийна мрежа. Целта на Русия е да превключи мощностите към руската енергийна мрежа и произведената електроенергия да бъде насочена към полуостров Крим. Още през май руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви по време на посещение в Запорожието, че Украйна ще трябва да плаща, ако иска да ползва електроенергията от централата. "В противен случай тя ще работи за Русия", обясни той, цитиран от ТАСС.

Какво се случва в Запорожката АЕЦ е трудно да се прецени, но вероятен инцидент би се усетил далеч извън границите на страната. И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно за обстрела над съоръженията, а МААЕ дава оценка само на техническото състояние на съоръженията. На какво още са били свидетели експертите може да се съди косвено по изказванията им и препоръките за подобряване на работата, вписани в доклада. Мисията на МААЕ беше отразена единствено от руски журналисти - представители на западни и украински медии, които пътуваха с Гроси към нея не бяха допуснати с коментарите, че тяхното присъствие не е било договорено предварително. 

Днес Владимир Путин заяви във Владивосток, че "още утре всеки, който иска, включително и големи групи западни или американски журналисти", може да посети ядрената централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Учудвам се, че персонала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още