IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Енергоатом": Русия започва включването на Запорожката АЕЦ към руската енергийна мрежа

Войната започна с Крим и ще приключи с неговото освобождаване, заяви украинският президент Володимир Зеленски

08:46 | 10.08.22 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия започва процес по изключване на Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа и включването ѝ към руската, съобщава украинската енергийна компания "Енергоатом". Директорът на компанията Петро Котин коментира, че служителите на руския "Росатом", които са на място в окупираната централа, са дали нареждане за включване на централата към енергийната мрежа на Крим, пише украинската информационна агенция УНИАН.

В изпълнението на този план се извършва обстрел на електропроводите на централата на юг.

Украйна и Русия взаимно се обновяват за ракетни удари над централата и прилежащата инфраструктура, като целта е "ядрен рекет" над Запада. Източник на руската информационна агенция ТАСС съобщава, че Москва е поискала заседание на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ, на което като докладчик да участва и директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси.

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

Вашингтон също има намерение да работи тясно с МААЕ заради окупираната централа. Говорител на Белия дом Катрин Жан-Пиер заяви по време на брифинг, ча САЩ призовават Русия да върне контрола на централата на Украйна и ще продължават да следят ситуацията. 

На този етап датчиците за ядрено замърсяване в региона не отчитат промяна на радиационния фон.

Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа с шест реактора. От март тя е под контрола на руските военни и преди дни стана ясно, че мястото е минирано. В ТАСС също потвърждават, че предстои централата да започне да доставя електроенергия на Крим, тоест включването ѝ към руската енергийна мрежа.

Войната започна с Крим и ще завърши с освобождаването на Крим

Все още няма яснота какво се случи с ключовото военно летище Саки на полуостров Крим, пише Института за изследване на войната (ISW). То се използва от руските въздушни сили - оттам се извършват полети на изтребители и бомбардировачи за удари над украински градове. Има потвърждение за 12 взрива, които от руското Министерство на отбраната обясняват с нарушения на мерките за пожарна безопасност. Официално институцията не съобщава за щети по авиационната техника и жертви от инцидента. Министерството на здравеопазването обаче съобщава за поне петима пострадали.

Снимки в социалните мрежи пък показват как пожарникари на летището гасят горящи самолети, допълва ISW.

Украйна все още официално не е давала обяснения за инцидента, макар и западни медии да коментират, позовавайки се на свои източници, че за удара са използвани украински ракети. Официално Киев не разполага със западни далекобойни ракети, но е напълно възможно да е модифицирал своите ракети "Нептун", посочват още анализаторите, макар и да допълват, че няма доказателства за нито една от хипотезите.

"Войната на Русия срещу Украйна и цяла Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим - и неговото освобождение"
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Войната на Русия срещу Украйна и цяла Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим - и неговото освобождение", заяви в своето вечерно изявление украинският президент Володимир Зеленски. Според него днес е трудно да се каже кога това ще се случи, но Киев предприема всички стъпки за това.

"Стартираме Кримската платформа - ключова дипломатическа платформа, която да работи за освобождението на Крим. Тя ще заработи още тази година", коментира още Зеленски.

Русия изстреля ирански сателит от територията на Казахстан. Според иранските власти той вече предава информация. Това може да се окаже от полза за руските военни, които ще могат да използват данни с резолюция от 1 метър, според западните разузнавателни агенции. Иран отрича тези коментари и са категорични, че само Техеран може да има достъп до тези данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Браво ! Явно си се оттървал някак от акциите :) С фирми близки до политиката ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pkГазпром умре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007Значи викаш, всъщност те не са спечелили нищо, а значи и укрите нищо не са загубили и няма смисъл ЕС да налага глоби на нежелаещите да пестят енергия а направо да маха санкциите и пак да почва да точи енергоресурси за безпари от Путин? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
Feel the force! (Yoda)Почувствайте силата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Според теб , какво са спечелили освен 3000-4000 перални и съдомиялни , 10 кораба със зърно и няколко с железни заготовки ... В окупираните територии имат загуба на население м/у 60 и 90% , разруха на инфраструктурата , унищожени жилища ... Те собствената обезлюдаваща държава не могат да подредят , чужда ще нареждат ... :))) ... В Сирия какво подредиха ?! В момента им избиват ръководителите на окупираните територии ... Ще дойде момент никой няма да иска да им работи въобще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Няма да я оставят неработеща, я! Зимата нали ще трябва да се отоплява местното население, някак си. По-добро от тока няма :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: zelka007Репарациите ги плаща загубилия, а за да победят Укрите, трябва и тебе да вземат на фронта - инак нямат шанс. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Това са провизии за репарациите дето ще изплащат на Украйна ... Никой нищо нямаше да им конфискува , ако си бяха седели в миризливата клoaка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007Всичко се връща. Тези бързи печалби за Русия и Путин сега, ще се превърнат в големи проблеми в дългосрочен план за изстрадалия руски робски народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: zelka007За които крадците на банкови средства могат само да си мечтаят? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още