IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривове прогърмяха на ключово военно летище в Крим

Руското Министерство на отбраната обяснява случилото с нарушение на правилата за пожарна безопасност

20:47 | 09.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Полуостров Крим. Снимка: Архив Ройтерс
Полуостров Крим. Снимка: Архив Ройтерс

За 12 взрива в близост до ключово военно летище на полуостров Крим съобщават в социалните мрежи в Украйна и Русия. От руското Министерство на отбраната са категорични, че няма удар от украинските военни, а взрив на боеприпаси е причинил пожар на летището. Източник на ТАСС допълва, че това е станало при неспазване на правилата за пожарна безопасност. Няма никакви признаци за "подривна дейност", не е унищожена и авиационна техника, допълват оттам.

До 2014 година военното летище Саки беше база на украинските Военноморски сили, припомня украинската информационна агенция УНИАН. В момента там е базирана 43-ти авиационен полк на Русия, в чиито състави са самолети Су - 30, Су - 33 и Су - 24. Летището е ключово за извършваните от руската авиация бомбардировки над украински градове в Запорожка, Харковска и Николаевска област.

Местните власти в Крим съобщават за един загинал и шестима пострадали при инцидента на военното летище. Причините за него тепърва се изясняват, допълва Сергей Аксьонов, ръководител на Република Крим. Взривовете са далеч от зоните за туризъм на полуострова и няма пострадали сред почиващите, уточняват още от Асоциацията на туроператорите в Русия.

На този етап не се предвижда евакуация, макар че живеещите в зоната на летището са били изведени от домовете им, става ясно още от думите на Аксьонов.

Според източник в Министерството на вътрешните работи на Украйна определя удара като "разгрявка", пише New York Times. Оттам не уточняват какво е използваното устройство, отбелязвайки само, че то е "изключително украинско производство". Анализатори обаче подозират, че са използвани ракети земя-земя ATACMS - боеприпасите за системи HIMARS, чийто обсег е 300 километра. Досега САЩ отричат, че са изпращали подобно оръжие на Киев.  

На 31 юли малко преди началото на честванията за Деня на военноморските сили беше извършена атака и над щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. Тогава местните власти съобщиха, че е ударът е от самоделен дрон и отмениха планираните дейности за празника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Разкриха от какво са причинени тези взривове. Виж линка в предния коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
https://twitter.com/TRO11O1O1O/status/1557427261510488068?t=JY-FSv9kGr21sit3yZq68A&s=19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Карма :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Морячето пушач от Масква тъкмо доплува до брега и му се допуши пак от многото плуване. И без да иска гръмна депото и летището, и самолетите, и доста цивилни блокове наоколо... Случва се. Руските медии казват, че няма жертви и повредена техника - вярвам им на 100%, те винаги казват истината, заедно с Коньошунков. Амнести Интернешънъл да излезе с декларация, че е опасно да се държат боеприпаси толкова близо до цивилни сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Truly wonderful the mind of a child is. .Yoda. Умът на едно дете наистина е прекрасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
mikimaus
преди 1 година
Според източник в Министерството на вътрешните работи на Украйна определя удара като "разгрявка", пише New York Times.Вижте НОВ Голям БОНГ Айс Бонг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Аххаххаахаххаа - пхаххаа ... това изкърти фаянса ... "Взривовете са далеч от зоните за туризъм на полуострова и няма пострадали сред почиващите, уточняват още от Асоциацията на туроператорите в Русия." ... иначе вероятно пак папироси са пафкали в ГСМ-а ... :))) ... много лоша дисциплина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още