IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия бърза с провеждането на референдуми в окупираните части на Украйна

В Мелитопол руските военни ще събират отговорите дали гражданите искат да станат част от Русия лично и от врата на врата

09:57 | 08.08.22 г. 3
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Русия бърза с подготовката на референдуми за присъединяване на окупирани части от Украйна, пише в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за военните действия в Украйна. Според украинските власти Москва ще проведе допитването не през септември, а до края на август.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски обаче предупреди, че Киев няма да седне повече на масата за преговори с руската страна, ако референдумите бъдат проведени. Той предупреди, че всички, които участват в организирането на това незаконно за украинската държава допитване, ще бъдат държани отговорни пред властите.

Според местните власти в Мелитопол ще има насрочена една дата за референдума, а след това и седем дни за "гласуване от дома". То ще бъде реализирано, като руските военни ходят от къща на къща и ще "интервюират" гражданите.

Кметът на Мелитопол Иван Федоров твърди, че само 10% от гражданите в града подкрепят присъединяването към Русия, но се опасява, че в града има предупреждения, че руските военни ще застрелят всеки, който откаже да гласува за анексирането.

В Херсон също докладват за ускоряване на работата по провеждане на референдумите. В последните три седмици е имало пауза в този процес, но сега подготовката е активна, макар и условията за провеждане на допитването не са обявени.

От ISW коментират, че провеждане на допитването от врата на врата увеличава натиска на руските военни в региона и прави невъзможно участието на независими наблюдатели на процеса. Според институцията този референдум може да бъде използван и за събиране на разузнавателна информация, чрез която да бъде отсеяна украинската опозиция в окупираните региони.

С допитването по домовете се премахват секциите и се намаляват възможностите за обстрел или партизански атаки над местата в деня на допитването, допълват още от ISW.

Русия може да избере различни методи за провеждане на референдумите в различните населени места спрямо това какви са настроенията сред населението и партизанското движение. Например в Луганска област най-вероятно ще има отворени секции, в които гражданите да дадат гласа си. Ръководителят на Гражданско-военната админисктрация в региона Серхий Хайдай коментира, че се води активна кампания за анексиране - чрез разпространение на пропагандни вестници, обвързват вота с раздаване на хуманитарна помощ, включително и вода и храна, както и строителни материали за възстановяване на разбитата инфраструктура.

Според Хайдай нагласите са, че руснаците предлагат помощ срещу гласуване в референдума, "в противен случай вие ще умрете, а ние ще изфабрикуваме резултата без вас".

От 2014 г. голяма част от Луганска и Донецка област са под контрола на Русия и в момента в тези региони имат по-голяма възможност да наберат сътрудници за избирателните секции. Очакванията са, че там може да бъде позволено и онлайн гласуване, което дава още лостове за влияние от страна на руските власти, допълва още ISW

Институтът коментира още, че Иран отрича, че Русия ще използва ирански сателит над Украйна. Очакванията са, че Москва ще изстреля сателита на 9 август от територията на Казахстан в полза на Иран. Според източници на Washington Post от американското разузнаване Русия ще запази контрола над сателита известно време. Според Техеран обаче това са неверни твърдения и единствено Иран ще има достъп до информацията, която се предоставя от него. На Запад са уверени още, че Москва ще продължи да укрепва отношенията си с Иран в опит да получи дроневе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
РФ направи грешка с войната в Украйна. Време е да се измисли някакъв вариант за мир, който да не злепоставя Путин и тази лудост да спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=bwyENX5-mkc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Доста интересен начин за провеждане на референдум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още