IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай наистина може да има решаваща роля в конфликта между Русия и Украйна

Украйна осъзнава противопоставянето между Вашингтон и Пекин и също опитва да промени настроенията

13:35 | 06.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По-рано тази седмица украинският президент Володомир Зеленски коментира в интервю за китайска медия, че има желание да разговаря със своя китайски колега Си Дзинпин по темата за войната в Украйна. От месеци администрацията му се опитва да договори подобен разговор, но отговор от Пекин няма.

Прав ли е Зеленски да вярва, че Китай може да има решаваща роля при прекратяването на военните действия? Отговорът дава анализ на Bloomberg.

Агенцията припомня, че лидерите на страните от Г-7 се събраха на среща в Баварските Алпи през юни и решиха, че ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото се налага. Но се сблъскаха с неприятната действителност, че това намерение се подкрепя едва от половината членове на Г-20. Повечето страни в Южна Америка, както и в Азия, не подкрепят санкциите на Запада срещу Русия.

Източник: Bloomberg

Според анализаторите причината е Китай. Китайската позиция при гласуването на резолюцията, осъждаща войната в Украйна, беше "въздържал се", но е далеч от неутрална. Президентът Си Дзинпин заяви в началото на февруари, че няма граници за приятелството му с руския президент Владимир Путин. А в момента страната се възползва от изолацията на Москва и купува руските енергоизточници с големи отстъпки. 

Пекин беше подразнен още повече от посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през тази седмица.

В положението на Китай е и Индия - страната също се възползва от икономическите възможности, които ѝ предоставя изолацията на Русия от Запада и няма никакво намерение да налага санкции, дори и след натиска на Вашингтон.

На какво се дължи това? В последните години Китай използва много умело своята "нежна сила", както я определя преподавателя по комуникации в държавния университет в Джорджия Мария Репникова. Страната разчита на образование, създадане на работни места и намаляване на бедността, за да получи подкрепа. А това се цени в развиващите се икономики повече от ценностите, които подкрепя Западът.

Саудитска Арабия също не подкрепя санкциите срещу Москва, цитирайки близките си отношения със страната в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници  с общо название ОПЕК+. В същото време и много китайски компании инвестират във фонда, който ще изгради мегапроекта Неом.

Риад всъщност изобщо не смята да избира между САЩ и Китай - то е като да имаш ресторанти на McDonald`s и Burger King на една и също улица, коментира посланика на страната в САЩ принцеса Рима бин Бандар по време на визитата на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия.

В допълнение и светът е по-зависим от вноса на китайски стоки, отколкото на американски.

Източник: Bloomberg

Москва също полага не малко дипломатически усилия, за да убеди света, че Русия има своите основания.

Министърът на външните работи Сергей Лавров беше на посещение в Африка, където говореше, че регионът е изправен пред продоволствена криза заради санкциите на Запада, а не заради блокираните украински пристанища.

Страната може да разчита на Южна Америка, на която изпращаше пратки с ваксини срещу коронавируса, а пък Китай инвестира активно. Затова не е изненада, че на годишната си среща икономическият блок Меркосур отказа на Украйна обръщение на Зеленски пред участниците.

Китай не спира да си купува влияние - докато индонезийският президент Джоко Видодо беше на посещение в Киев и Москва, Пекин инвестира 3 млрд. долара от своя фонд "Пътя на коприната" в държавния инвестиционен фонд на Индонезия.

В Киев също виждат как се разделя светът и също пусна в ход своето "оръжие". В интервю за африкански медии Володимир Зеленски коментира, че като президент преди войната е планирал посещение в Африка и разширяване на връзките с тези страни.

"Смятам, че африканският континент е недооценен - не е оценен потенциалът на страните и на човешкия капитал", коментира той във видео, споделено от офиса на Президентството. Пред африканските медии той коментира, че Русия не признава украинския народ и границите на държавата, депортира деца и извършва издевателства над украинците.

Блокираните от Русия пристанища заплашват с глад, защото той не е "неутрален", коментира още Зеленски. Преди седмици той критикува и неутралитета на някои южноамерикански държави, с което си спечели негативен отговор от бразилските власти.

Зеленски анонсира още посещение на екипа на Министерството на външните работи в Африка през есента и се извини, че не може да се включи заради водените военни действия в Украйна.

Според Репникова последните събития показват, че конкуренция между водещите сили за световно влияние само ще се засилва. Това означава, че има много малка вероятност за промяна на позициите, освен ако не бъде предложено нещо много значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 19
Alex Silver
преди 1 година
Аре на новото "Работнически дело"! Чети народе измишльотини от последна инстанция. Смехурковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 18
Alex Silver
преди 1 година
Аре на новото "Работнически дело"! Чети народе измишльотини от последна инстанция. Смехурковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още