IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 80 млрд. долара инвестиционен фонд и IPO принц Салман се готви за проекта на живота си

Неом в Саудитска Арабия обещава да се превърне в бъдещето на урбанизацията, но пречките остават

13:46 | 26.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Проектът за Линията. Изображение: Официалният сайт на Неом,&nbsp;neom.com</em></p>

Проектът за Линията. Изображение: Официалният сайт на Неом, neom.com

Саудитска Арабия заделя 300 млрд. риала (80 млрд. долара) за инвестиционен фонд, свързан с ключовия за престолонаследника принц Мохамед бин Салман мегапроект за нов град Неом. Очаква се и първично публично предлагане (IPO) на фондовия пазар в страната най-рано през 2024 г., съобщава Bloomberg.

Инвестиционният фонд за Неом може да нарасне до 400 млрд. риала, каза принц Салман пред репортери в Джеда. Той ще инвестира в компании, които се съгласят да извършват дейност в Неом – мащабния град, който трябва да бъде разположен в северозападната част на страната, на брега на Червено море.

Събитието по обявяване на плановете за проекта бе посетено от международни инвеститори, включително от основателя на Bridgewater Associates Рей Далио, Том Колинс от Ripplewood, саудитския принц Алауид бин Талал и кувейтския милиардер Мохамед Алшая.

За първи път бяха представени и планове как ще бъде финансиран Неом – един от най-големите и сложни строителни проекти в света.

Проектът за Линията. Изображение: Официалният сайт на Неом, neom.com

Първата фаза, която ще продължи до 2030 г., ще струва 1,2 трлн. риала, като почти половината от тази сума ще бъде покрита от Държавния инвестиционен фонд на страната. Други 600 млрд. риала ще бъдат набрани от други суверенни фондове в региона, частни инвеститори в Саудитска Арабия и чужбина, както и чрез първичното публично предлагане на самия Неом.

„Имаме големи цели да изведем Саудитска Арабия до топ три на най-големите фондови пазари на планетата“, каза принц Мохамед. Той очаква IPO-то на Неом да бъде около 2024 г. и да прибави над 1 трлн. риала към размера на пазара на страната.

Нови технологии

Обявеният през 2017 г. проект за Неом е амбициозният план на принц Салман да превърне пустиня с размерите на Белгия във високотехнологичен метрополис. Той описва плановете си като тестова площадка за нови технологии, които имат потенциала да революционализират градския живот – както и начин за привличане на чуждестранни инвестиции и диверсифициране на зависимата от петрол икономика на Саудитска Арабия.

Но пет години по-късно плановете страдат от множество забавяния, голяма част от които идват от трудното прилагане на грандиозните и често променящи се идеи на принца, посочват настоящи и бивши служители към проекта.

Последното му намерение е в рамките на Неом да има построени две сгради близнаци, простиращи се хоризонтално на над 100 километра и съдържащи между тях цял отделен град с 9 млн. души население.

Проектът за Линията. Изображение: Официалният сайт на Неом, neom.com

Попитан защо иска да построи Неом, принцът каза пред репортери, че плановете му да създаде нова Саудитска Арабия включват увеличаване на населението от около 34 млн. души сега до около 50-60 млн. през 2030 г. Половината от тях ще са чужденци, добави той, спрямо сегашната демографска структура от една трета чужденци и две трети саудитци.

Столицата Рияд ще стане пренаселена, ако се разрасне твърде много, коментира още Салман, но „Неом ще се погрижи за 10 млн. души".

Проектът OXAGON. Изображение: Официалният сайт на Неом, neom.com

Плановете на престолонаследника са до 2030 г. 1,5 млн. души да живеят в Линията – сградите близнаци – като населението да нарасне до 9 млн. до 2045 г.

Според принца Неом ще започне да привлича големи потенциални инвеститори още до края на тази година.

Кралството също така планира да инвестира и в Египет в допълнение към проекта, най-вече в туристическия Шарм ел-Шейх, който се намира от другата страна на Неом на Червено море. „Ще създадем огромна инвестиция в Египет“, каза още принцът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
За тоя проект, на приц Салман само един живот не е достатъчен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Демек иска едно гето за обслужващ персонал да построи ... :))) ... който ще се насели със саудитци , които нямат общо с кръвната линия на принцовете и гастарбайтери ... Амче добре го е замислил , но най-вероятно нищо няма да постигнат , както и с другите им мегаломански жилищни проекти нищо не постигнаха ... семката им е калпава , с много малки изключения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още