IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия използва ядрено оръжие - АЕЦ "Запорожие"

Мисията на МААЕ в централата приключи и се очаква двама експерти да останат за постоянно на място

12:25 | 05.09.22 г. 4
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Русия реално използва ядрено оръжие, окупирайки Запорожката АЕЦ, коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски пред ABC News. Той посочи, че военните и военното оборудване нямат място в ядрена централа и допълни, че Русия има намерението да свърже Запорожката АЕЦ към руската енергийна мрежа.

"Не, не сме съгласни с това", заяви още Зеленски.

Междувременно мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в АЕЦ "Запорожие" приключи, съобщава украинският оператор на централата "Енергоатом" в своя канал в Telegram. Според компанията експертите са напуснали централата, като се очаква двама от тях да се върнат и да останат за по-дълъг период от време, за да наблюдават работата на централата.

В края на миналата седмица директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси посети Запорожката АЕЦ и се очаква доклад за състоянието ѝ да бъде публикуван на 6 септември.

В момента обаче тя работи под риск за ядрената безопасност, макар и всички системи за сигурност да са в добро състояние, се казва още в съобщението на "Енергоатом". Според него в момента работи само шести реактор на централата, след като заради обстрел на 3 септември беше прекъсната връзката на пети блок с енергийната мрежа.

Шести блок е включен към украинската енергийна система и произвежда електроенергия за нуждите на Запорожката АЕЦ - за охлаждането на реакторите, посочват още от "Енергоатом".

Русия и Украйна взаимно се обвиняват за обстрел над централата. Киев твърди, че в нея са разположени руско въоръжение и боеприпаси, което е недопустимо, и настоява за демилитаризирана зона във и около Запорожката АЕЦ. Кадри от посещението на Гроси в централата, разпространени от руски медии (които бяха единствените допуснати, макар че на място даимаше представители на международни медии), показаха, че вътре в сградите има военна техника. Русия посочи, че това е оборудването на части за борба с радиационно замърсяване.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва в своя дневен отчет за случващото се в Украйна, че геолокирани данни доказват, че райони, контролирани от украинските военни, са обстрелвани от системи за залпов огън, като ударите са идвали от територията на ядрената централа.

На този етап от МААЕ не дават никакви коментари относно мисията си в Запорожката АЕЦ. Гроси заяви само, че е събрал нужната му информация и има нарушения по целостта на здания на централата. В Украйна обаче се притесняват, че руските военни са представили нереалистични данни за случващото се. Според съветници в офиса на украинския президент обиколката на Гроси е траела не повече от няколко часа, които не са достатъчни да се обходи дори и един реактор в най-голямата европейска ядрена централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: khao етат Алекс Силвер е Митя Импо, тьi не знаеш? Балшой дурак, но очен падледавателньi, не умарява се павтаряет наши апорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Only the Dark Lord of the Sith knows of our weakness. If informed the senate is, multiply our adversaries will. (-Yoda-) Само Тъмният лорд на ситите знае за нашата слабост. Ако сенатът е информиран, умножете нашите противници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Alex Silver именно, вече имаме безброй доказателства че си тттъпа и лъжлива копейка. не е нужно да ни го доказваш повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Затова ядрените укротерористи не спряха да обстрелват една ядрена централа. А пиндосляците ги окуражават и им дават оръжия, с които да правят това. Вече е събран много веществен материал, доказващ това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още