IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените експерти ще представят до дни доклада си за Запорожката АЕЦ

Киев иска да подкрепи Германия по пътя ѝ към излизане от зависимостта от руската енергия, като ѝ доставя ядрена енергия

08:18 | 03.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Предвид продължаващия обстрел над окупираната от руски войски Запорожка атомна електроцентрала международни експерти се опасяват за безопасността на обекта след посещението си. Най-голямото им притеснение остава, че ядрената централа може да бъде сериозно повредена от по-нататъшни обстрели, заяви във Виена ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Въпреки че щетите са очевидни и неприемливи, важни елементи на безопасността, като например електрозахранването на електроцентралата, функционират, каза той.

Сътрудничеството между руските окупатори и украинските служители функционираше до известна степен и на професионално ниво, заяви Гроси в петък вечерта след завръщането си от Украйна на летището във Виена. През следващата седмица той очаква подробен анализ на безопасността на електроцентралата от експертите си, които остават на място в Украйна. Шестима експерти на МААЕ все още са в атомната електроцентрала. Четирима ще се върнат, а двама ще останат на място за момента.

Гроси заяви, че не е останал с впечатлението, че руските окупатори крият нещо. „Видяхме всичко, което исках да видя", каза Гроси. Съществена разлика в сравнение с преди, казва той, е и това, че сега научава от собствените си източници какво се случва на място. Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси по време на пресконференция за Мисията на МААЕ за подкрепа и помощ в Запорожието (ISAMZ) след завръщането си от Украйна във Виена, Австрия, 02 септември 2022 г. Снимка: EPA/MAX BRUCKER Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси по време на пресконференция за Мисията на МААЕ за подкрепа и помощ в Запорожието (ISAMZ) след завръщането си от Украйна във Виена, Австрия, 02 септември 2022 г. Снимка: EPA/MAX BRUCKER

Ръководителят на МААЕ потвърди, че смята мисията на своята агенция за постоянна. „МААЕ е там, за да остане толкова дълго, колкото е необходимо. Понастоящем Украйна и Русия са постигнали съгласие за това. Той е наясно, че нещата могат да се променят. Това, което най-много го тревожи в момента, е, че интензивността на войната около електроцентралата се увеличава, казва Гроси.

Експертите на МААЕ са в града на електроцентралата Енергодар от четвъртък. Запорожската атомна електроцентрала премина под контрола на Москва в началото на март, малко след руската инвазия. Многократните обстрели на площадката на електроцентралата и на съседния град засилиха международните опасения от възможна ядрена катастрофа. Русия и Украйна многократно се обвиняват взаимно в артилерийски обстрел. Със своите шест блока и нетна мощност от 5700 мегавата атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. Преди началото на войната там работеха над 10 000 души.

Украйна обстрелва руски артилерийски позиции до АЕЦ

Украйна заявява, че е обстрелвала руски артилерийски позиции недалеч от атомната електроцентрала в Запорожие. „Потвърждаваме, че нашите войски в района на населените места Херсон и Енергодар са унищожили три артилерийски системи на противника с точни удари", се казва в доклада на украинския генерален щаб във Facebook в петък вечерта. Унищожени са също склад за боеприпаси и поне една рота от руската армия.

Според доклада руските окупатори са изнесли цялото военно оборудване от площадката на атомната електроцентрала и са го преместили на съседни места преди пристигането на експертната група на МААЕ. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Русия винаги е твърдяла, че не е разполагала тежки оръжия на площадката на електроцентралата.

Зеленски приветства планираното ограничаване на цената на руския петрол

Украинският президент Володимир Зеленски неколкократно обвини Русия в ядрен тероризъм във връзка със ситуацията около атомната електроцентрала. От друга страна, Русия отхвърля призивите за връщане на електроцентралата под контрола на Украйна, тъй като според Москва Киев не може да гарантира сигурността на съоръженията по време на война.

Междувременно Зеленски приветства планираните от Запада нови енергийни санкции срещу руския петрол като знак за подкрепа за страната му. „Времето за санкциите отдавна е назряло", заяви държавният глава във видеоклип, разпространен в петък вечерта. „Санкциите не само ще ограничат притока на петродолари и газови евро към Москва, но и ще възстановят справедливостта за всички европейци, които са изнудвани от Русия с изкуствено предизвикана ценова криза на енергийния пазар“. 

Като икономически силни демокрации, групата на седемте водещи индустриални държави Г-7, включително Германия и Франция, искат да гарантират, че Русия ще печели по-малко от своя петрол. Това има за цел и да прекъсне източника на финансиране на войната срещу Украйна. Целта е международно ограничаване на цените на вноса на руски петрол. В съвместно изявление от петък финансовите министри от Г-7 призоваха всички страни вносителки на петрол да се присъединят към тази мярка. Въпреки ембаргото на САЩ върху нейния петрол Русия продължава да печели много пари от „черното злато", което се продава например на Индия. Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) на среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси (вдясно) в Киев, Украйна, 30 август 2022 г. Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT  Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) на среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси (вдясно) в Киев, Украйна, 30 август 2022 г. Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Ценовият таван ще помогне да се защитят цивилните държави и енергийните пазари от руската агресия в енергийния сектор, каза Зеленски. Той изрази благодарност на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за това предложение. Украйна се нуждае от подкрепата на Европа. Помощта за Украйна е равносилна на защитата на "целия демократичен свят", каза още Зеленски.

Украйна иска да доставя ядрена енергия на Германия

Междувременно Киев иска да подкрепи Германия по пътя ѝ към излизане от зависимостта от руската енергия, като ѝ доставя ядрена енергия. „Понастоящем Украйна изнася електроенергия за Молдова, Румъния, Словакия и Полша. Но ние сме напълно готови да разширим износа си за Германия", заяви украинският министър-председател Денис Шмихал пред Deutsche Presse-Agentur.

Успоредно с руското нахлуване в края на февруари Украйна и съседна Молдова се откъснаха от бившата съветска електропреносна мрежа. В средата на март тя беше синхронизирана с европейската мрежа. Оттогава страната изнася между 400 и 700 мегавата електроенергия дневно за ЕС и Молдова. Сега Шмихал иска да увеличи многократно квотите за износ за ЕС. Украйна експлоатира ядрени електроцентрали по съветски проект с общ капацитет над 14 гигавата, включително Запорожката. Откакто започна руската инвазия потреблението на електричество в Украйна спадна значително заради масовото бягство на населението и икономическия срив. Това освободи допълнителни капацитети за украинския електроенергиен износ.

Какво ще бъде важно в събота 

Шмихал се очаква в Берлин в събота и ще бъде приет от канцлера Олаф Шолц в канцлерството в неделя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Отсега е ясно - руските окупационни сили в ЗАЕЦ са се обстрелвали сами, за да злепоставят чистите като херувими укронацита и много честния и умен Zel. Руски ядрен шантаж, ки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още