IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Демилитаризирането на Запорожката АЕЦ е опасно

Москва се опитва да включи централата към руската енергийна мрежа, което се определя като нехуманно от ООН

11:31 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Обявяването на демилитаризирана зона във и около Запорожката АЕЦ е безотговорно и опасно, твърди постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той направи този коментар по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, поискано от Русия, посочва ТАСС. Според руския представител извеждането на руските военни от зоната не отчита необходимостта от поддържането на безопасната работа на ядрената централа.

"Призоваваме ви да спрете да прикривате вашите киевски подопечни и да прекратите техните безразсъдни атаки срещу Запорожката АЕЦ, които могат да предизвикат ядрен инцидент и ядрено замърсяване в европейските страни", каза Небензя.

Идеята за демилитаризирана зона около ядрената централа беше представена от генералния секретар на ООН Антонио Гутереш. Тя беше подкрепена и от украинските власти, които посочват, че руските военни са складирали в централата оръжие и де факто тя е минирана. Според Небензя обаче в централата няма разположено руско въоръжение и заяви, че е готов да покаже снимки, които опровергават тези твърдения. Сателитни снимки от последните седмици обаче показват, че от юли насам около централата са разположени позиции на руски военни. В социалните мрежи има и снимки и видеа от вътрешността на централата, които показват разполагането на оръжия. Те са потвърдени с геолокация.

На заседанието на Съвета за сигурност, което се проведе късно снощи, беше дискутирана и инспекция на Международната агенция за атомна енегия (МААЕ). Преди дни френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е разговарял със своя руски колега Владимир Путин за първи път от месеци и е получил съгласието му тази мисия да се състои.

Небензя коментира, че детайлите за тази проверка още се уточняват. По време на брифинг след форума "Кримска платформа", който се проведе в Киев на 23 август, украинският президент Володимир Зеленски беше категоричен, че Украйна ще съдейства изцяло на тази инспекция и посочи, че украинските военни имат готовност да осигурят безопасен достъп на експертите до обекта.

Киев призовава и за постоянно присъствие на експерти на МААЕ в Запорожката АЕЦ.

Представителят на Украйна в ООН Сергей Кислица обаче е убеден, че Москва изобщо няма да допусне инспекцията. Според него проверката ще покаже редица нарушения на безопасността, а Русия иска да избегне отговорността за тях, допълва украинската информационна агенция УНИАН.

От март Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни, макар че управлението все още да е в ръцете на украинските служители. През месеците на военни действия експерти от руската ядрена корпорация "Росатом" бяха в централата, но заявките бяха, че те само осигуряват подкрепа и не отговорят за управлението на дейностите.

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за обстрел над най-голямата ядрена централа в Европа. Украинските власти посочват, че с тези действия Москва се опитва да шантажира Запада, за да бъде преустановена подкрепата за Украйна и свалени санкциите. Според Русия пък украинците искат да причинят ядрена катастрофа и да обвинят руските военни за това.

Генералният секретар на ООН беше в Лвов на 18 август и обсъди темата с украинския президент Володимир Зеленски. Няколко дни по-рано той разговаря и с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Антонио Гутереш разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua Антонио Гутереш разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua

ООН настоява всички военни и оборудване да бъдат изведени от територията на централата, коментира зам.-генералният секретар по политическите въпроси на организацията Розмари Дикарло в прессъобщение, разпространено след края на снощното заседание. Тя отбелязва още, че Русия се опитва да изключи Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа и да насочи електроенергията към Русия. Това може да има катастрофални хуманитарни последствия, особено на фона на приближаващата зима, категорични са в ООН.

"Електроенергията, произведена от Запорожката АЕЦ, принадлежи на Украйна", коментира Дикарло.

Според нея, въпреки множеството призиви, вместо деескалация почти всеки ден има притеснителни съобщения за инциденти, свързани с централата. Украйна е уведомила МААЕ за разрушения на инфраструктурата в резултат от обстрели в последните дни. Поражения има върху лаборатория, химически обекти и трансформатор към близката топлоелектрическа централа. Това е довело до прекъсване на електрозахранването за няколко часа в понеделник (22 август), допълват от МААЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още