IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Запорожката АЕЦ беше изключена от мрежата за първи път в своята история?

Мисията на МААЕ в централата още не може да започне

14:23 | 26.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път в своята история най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, беше изключена от мрежата, а всичките ѝ реактори спрени. Причината за това е прекъсването и на последния електропровод, който захранва централата.

Ядрените централи се нуждаят от охлаждане, за да не се стигне до неконтролируем процес при деленето на атома, коментират експерти пред Ройтерс. В случая с украинската централа реакторите ѝ се охлаждат с водни помпи. Отчитайки колко съществено е електрозахранването и тези помпи за безопасния режим на работа, Запорожката АЕЦ имаше четири 750-киловолтови електропровода.

Три от тях обаче вече са "загубени" по време на военните действия в окупирания от Русия регион, посочва Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на сайта си. Организацията коментира още, че са получили съобщение от "Енергоатом" - украинския оператор на централата, че за кратко в четвъртък (25 август) са загубили и последния си електропровод. 

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето вечерно обръщение на 25 август, че е сработила автоматичната защита на двата реактора, които до този момент са включени в паралел със системата, както и са се включили дизеловите генератори, които осигуряват охлаждане при спиране на електрозахранването.

Това е от съществено значение, защото дори и неработещи реакторите имат нужда от охлаждане, за да не се стигне до инциденти като случилото се преди десетилетие в АЕЦ "Фукушима", коментират експертите. Те посочват, че има още една система за безопасност - дизелови генератори, които могат да осигурят електроенергия, необходима за охлаждащите системи, за срок между 72 часа и 10 дни. 

Причината за прекъсването на електрозахранването на Запорожката АЕЦ не е ясна, смятат в МААЕ, но Русия и Украйна повече от месец се обвиняват взаимно за обстрел над централата и инфраструктурата около нея и опит за шантаж. Откакто централата е под контрола на руските военни през март досега не е даван достъп на независими експерти. 

Темата за Запорожката АЕЦ беше дискутирана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН и участниците призоваха за изпращане на мисия на МААЕ в централата. Формално и Украйна, и Русия са съгласни с тази проверка, но реално тя се бави вече седмици. Володимир Зеленски официално заяви пред журналисти, че Киев е готов да осигури безопасен достъп на експертите до региона, а руският представител в ООН Василий Небензя каза преди ден, че условията за тази мисия още се обсъждат.

Зеленски разговаря по темата и лично с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по време на негова визита в Лвов. Според коментар на заместника на Небензя Дмитрий Полянски проверката може да се осъществи в началото на септември.

В Украйна обаче са убедени, че Москва въобще няма да допусне тази инспекция, защото тя би показала нарушения, за които Русия не иска да носи отговорност.

Преди дни Небензя отхвърли категорично и коментарите, че централата е практически минирана - руските военни са разположили там въоръжение още през март. Той каза пред Съвета за сигурност, че е готов да покаже снимки, че това не отговаря на истината. Верифицирани снимки и видеа от централата обаче показват точно обратното.

Според информация на Bloomberg в мисията на МААЕ ще бъдат включени и експерти, които да анализират и обстрела над централата.  

В момента електрозахранването на Запорожката АЕЦ е възстановено, коментират от "Енергоатом". Сега се подготвя и връщането на двата блока в паралел с мрежата, защото тя е от съществено значение за енергийната система в южните части на Украйна. Според съобщенията няма поражения върху оборудването и системата за сигурност на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още