IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се опасява от фалшивата информация, която руснаците дават на МААЕ

От агенцията още не са призовали за демилитаризирана зона около централата, коментира украинският президент

22:00 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: МААЕ
Снимка: МААЕ

Украйна се притеснява, че мисията на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) в АЕЦ "Запорожие" няма да даде резултат, защото експертите ѝ ще бъдат заблудени от руските окупационни сили, става ясно от изявления на "Енергоатом", украинският оператор на ядрената централа.

Украинският президент Володимир Зеленски вече критикува агенцията, че не е настоявала международните медии да бъдат допуснати в централата. Мисията на МААЕ е била отразена само от руските държавни медии. По време на италиански бизнес форум той коментира, че още не е чул призив от експертите за обявяване на демилитаризирана зона около и в централата, което той смята за съществено при гарантиране на безопасността на работата на ядрената цетрала и на целия регион.

Украйна е в епицентъра на руския радиационен шантаж, каза още Зеленски и посочи, че още от март централата е под руски контрол, макар че в нея още да работят украинските експерти.

От "Енергоатом" заявяват в своя канал в Telegram, че руските военни са заплашили служителите в централата, за да не дават информация за реалната ситуация и нарушаването на основни принципи на ядрената безопасност, включително и терор над хората, които работят там.

От компанията настояват да бъде създадена 10-километрова зона около Запорожката АЕЦ, която да бъде в сила до края на войната, както и руските окупационни сили да напуснат сателитното градче Енергодар, в което живеят служителите на централата.

"Запорожката АЕЦ трябва да се върне под контрола на "Енергоатом", в сътрудничеството с МААЕ и други независими международни структури", посочват още в съобщение от ядрения оператор на Украйна, който коменитра още, че руските военни са обстрелвали трасето, по което трябваше да мине мисията на МААЕ на път към централата.

Ракетите не отказаха експертите, които вчера (1 септември) пристигнаха на място, а част от тях дори пренощуваха в централата. Ръководителят на МААЕ Рафаел Мариано Гроси кометира, че проверката вероятно ще продължи още няколко дни - до 4-5 септември и че ще поиска постоянни наблюдатели в Запорожката АЕЦ.

"Енергоатом" се опасяват, че мисията на МААЕ не получава достъп до всички места, до които имат желание, например до кризисния център на централата.

Фиксиране на проблемите, но без оценка

Гроси коментира след като посети Запорожката АЕЦ, че е събрал "достатъчно важна информация". Той отбелязва нарушения по конструкцията на централата, но не дава оценка на случващото се.

Руските медии съобщават още, че експертите на МААЕ са разгледали нарушения по купола на първи блок в централата, за които се твърди, че са причинени от украински обстрел.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в атаки над най-голямата европейска ядрена централа. И двете страни твърдят, че целта е ядрен шантаж срещу Европа и света, посочвайки, че евентуален инцидент би имал ефект върху целия континент.

Украинските власти твърдят, че руските окупационни сили са разположили военно оборудване в централата, което практически минира съоръженията. Кадри, публикувани от руски медии след посещението на МААЕ в централата, потвърждават наличието военна техника вътре в централата. Обяснението на руската страната са, че това е част от оборудване на силите за химическа защита.

Украйна отново включи в паралел пети блок на АЕЦ "Запорожие". Неговата защита сработи и той се изключи от системата по време на обстрел рано сутринта на 1 септември. При него беше прекъснат един от електропроводите за собствени нужди на централата и до възстановяването му тя се захранваше от шестия блок, който продължи да работи. Само преди броени дни всички реактори бяха изключени за първи път в историята на Запорожката АЕЦ, когато бяха прекъснати всички връзки с енергийната мрежа на Украйна и централата разчиташе на дизеловите генератори, за да поддържа охлаждането. 

Ядреният експерт Георги Касчиев коментира по-рано днес, че обстрелът над прилежащата инфраструктура доказва желанието на Русия да изключи АЕЦ "Запорожие" от украинската мрежа и да насочи произведената енергия към Крим. Експертът обаче предупреди, че това може да бъде опасно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още