IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради обстрел отново спря един реактор на АЕЦ "Запорожие"

Руското Министерство на отбраната твърди, че е спрян опит на украински десантчици да превземат централата

11:58 | 01.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пети блок на Запорожката АЕЦ отново е изключен от мрежата, след като се задейства автоматичната система за защита, съобщава украинският оператор на централата "Енергоатом" в своя канал в Telegram. Причината за инцидента е обстрел, за който от компанията твърдят, че идва от руските военни. Повреден е електропровод, използван за вътрешни нужди на централата.

Шести блок на ядрената централа продължава да работи в паралел със системата и осигурява и нужните количества електроенергия за собствени нужди, допълват от компанията.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че две групи украински десантчици са опитали тази сутрин да превземат централата, допълва ТАСС. За да бъде спрян този опит, е използвана и авиация, казват от руското ведомство и уточняват, че има и паралелен украински обстрел над околните населени места, обяснявайки го с опит да бъде спряна мисията на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ).

Според "Енергоатом" тази сутрин централата е била обстрелвана от руска страна именно за да бъде спряна проверката на експертите.

Това е вторият случай в рамките на 10 дни, когато реактор в Запорожката АЕЦ спира работа заради ракетен обстрел по прилежащата инфраструктура. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за тези инциденти, а буквално след часове трябва да започне и инспекцията на МААЕ в централата.

Експертите от агенцията пристигнаха вчера (31 август) в гр. Запорожие, който е под украински контрол. По данни на "Интерфакс - Украйна" колите на МААЕ в момента изчакват на пост в Новоолександровка, на около 20 километра от фронтовата линия. Според членовете на мисията паузата е от съображения за сигурността на екипа, която и Киев, и Москва обещаха да гарантират.

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с представителите на МААЕ. Снимка: President.gov.ua Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с представителите на МААЕ. Снимка: President.gov.ua

"Ядрена центра не е точно мястото, където да бъдат разположени оръжие и взривни вещества. Само демитализирането на централата може да премахне увеличаващия се риск", коментира преди дни украинският президент Володимир Зеленски по време на среща с ръководителя на МААЕ Рафаел Мариано Гроси, провела се на 30 август в Киев.

Според медийни публикации агенцията има намерение да установи постоянна мисия в Запорожката АЕЦ. Генералният секретар на ООН Антонио Гутерш призова през август за демилитаризирана зона във и около централата, което се подкрепя от Киев. Според постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче тази идея е опасна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Руснаците са окупирали ЗАЕЦ, за да могат да я обстрелват от близо, види се. Това ни внушават еничарите на козяшка копанка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още