IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ настоява за незабавно установяване на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие"

Останалите централи на територията на Украйна работят в нормален режим, сочат от агенцията

18:52 | 06.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) настоява за незабавно установяване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, става ясно от доклад на агенцията, публикуван на сайта ѝ. В него се посочва, че тази зона би защитила централата от повреди, свързани с водените военни действия в региона, и намалила риска от ядрен инцидент.

Всички основни изисквания за ядрена безопасност в централата са нарушени и експертите са дали своите насоки за подобряването на ситуацията.Те настояват и да имат непрекъсната, директна и бърза връзка с централата.

Ситуацията в Украйна е безпрецедентна - за първи път военен конфликт се случва в близост до толкова голяма ядрена инсталация, коментират още от МААЕ и допълват, че инцидент би имал сериозни последици както в страната, така и извън нейните граници.

Въвеждането на демилитаризирана зона в и около Запорожката АЕЦ е едно от исканията на Украйна, но руската позиция е, че това ще бъде опасно. Назначената от Москва администрация в Запорожието коментира, че това ще доведе до връщането на централата под контрола на Украйна, пише ТАСС. От МААЕ посочват, че са готови веднага да съдействат по установяването на зоната за сигурност около централата.

МААЕ провери случващото се в ядрената централа в началото на септември. В доклада си от посещението експертите посочват още, че сградите на ядрената централа са били нарушени от обстрел.

Двете воюващи страни се обвиняват взаимно за тези атаки. Дори и в момента централата е изключена от украинската енергийна мрежа и всички реактори са спрени. Те обаче все още се нуждаят от електроенергия за охлаждане, която се доставя от дизелови генератори. Според украинския оператор на ядрената централа "Енергоатом" електрозахранването не може да бъде възстановено, защото руските военни пречат на възстановяването на линиите. Според Киев Русия се опитва да включи АЕЦ "Запорожие" към руската мрежа и да насочи произведената електроенергия към Крим.

МААЕ отбелязва в своя доклад, че на няколко пъти ядрената централа е била изключена от украинската мрежа и посочва, че това е риск за ядрената безопасност.

Останалите ядрени централи на територията на Украйна работят в нормален режим, посочват още експертите в доклада, в който отчитат още и другите си мисии в страната от началото на военния конфликт в края на февруари. Някои от заключенията са бъзирани на свободни източници на информация и сателитни снимки, които после са проверени "на терен". От МААЕ допълват, че имат непрекъснат достъп до останалите три украински ядрени централи, които се намират далеч от фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Пълно с ***-дер-асти в администрацията, начело с Х_Уй-чото, Алекс ***-ката и рупладжийчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още