IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава - централата пак е изключена от мрежата

Шестте реактора отново разчитат само на дизеловите генератори, които да осигурят охлаждането

22:12 | 05.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава, предупреди енергийният министър на Украйна Херман Халущенко в своя профил във Facebook. Централата отново е изключена от украинската енергийна мрежа заради повредени електропроводи, а заради водените бойни действия около нея, специалистите не могат да ги възстановят.

Киев обвинява руските военни за обстрела на прилежащата инфраструктура, като целта им е да включат централата към руската мрежа и да пренасочат произведената електроенергия към Крим.

Проблемът е, че без захранване централата разчита единствено на дизелови генератори за охлаждане на реакторите и предотвратяване на ядрен инцидент. На 3 септември заради ракетни удари сработи защитата на пети блок на Запорожката централа, но в работен режим остана шестият блок, който произвеждаше енергия и за украинските потребители, и за вътрешните нужди на централата. Сега централата отново е изключена от мрежата.

Допреди часове в централата се намираха експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които инспектираха работата на централата. Очакванията са на 6 септември да бъде публикуван доклад за състоянието ѝ. Според украинския оператор на ядрената централа "Енергоатом" в момента в централата са двама от експертите на международната агенция.

Украйна настоява за демилитаризирана зона в и около Запорожката АЕЦ - позиция, която се подкрепа от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, но не и от Русия, която смята, че това е опасно. Според руската позиция военните пазят централата от украинските ракети.

По-рано днес (5 септември) и френският президент Еманюел Макрон също настоя за изтеглянето на руските военни от централата, както и запазването на контрола на Украйна над нея. Той е разговарял по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски по темата, става ясно от съобщение на Елисейския дворец.

Запорожката АЕЦ беше превзета от руските военни в началото на март. В последния месец обаче ситуацията около централата се влоши - тя е обстрелвана периодично, а връзките ѝ с украинската енергийна мрежа - прекъсвани. Именно изострянето на проблемите накара и МААЕ да извърши проверка над съоръженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Мдаа, тpoль тупой, мьi так гаварили и че ункраинци сами стреляют па техни домове и па техни горада, но никто нас не верит. Такие глупасти, как украинци стреляют по свою собственую АЕЦ е само за наша публика в России, дурак, ана верит на всьо! Чети указания за апорки, къде изпользваш и куда нет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Ivan N. - аха, и това дава право на укpoпитeците да я обстрелват умишлено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 13
Ivan N.
преди 1 година
Отново питам:- Щеше ли да има проблем с АЕЦ "Запорожие", ако *** не бяха я похитили? Благодаря предварително на товарищите за отговора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: GiRo Митя импото го держим ат съжаление на зарплата здесь он тупой лузер и даже за тpoль не става, но если мьi не кормим его, он умер из голода за адну неделю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
GiRo
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Импотент, пак си пил грешните хапчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
Р?мператоръ
преди 1 година
Утре шефчето на МААЕ трябва да докладва пред ООН. Нищо чудно след това Русия да предложи за гласуване декларация, обявяваща нацистка укpoпия за терористична държава, каквато тя очевидно е !!! Ако това се приеме (твърде вероятно), всяка една държава, която оттук нататък снабдява с оръжие yкpoпия, ще бъде обявена за спонсор на тероризма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още