IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спря и последният действащ енергоблок на Запорожката АЕЦ

Предстои тежка зима за украинците, ако страната спре да получава ток от електроцентралата, предупреди секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана

09:37 | 11.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в контролираната от Русия част на Запорожка област в Украйна беше спрян рано тази сутрин, съобщи за Интерфакс Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на концерна "Росенергоатом", цитиран от БГНЕС.

„Блокът е спрян, в момента се привежда в охладено състояние“, каза Карчаа. Той уточни, че спирането е извършено в безопасен режим около 4:00 часа московско време /4.00 часа българско време/.

Експертът предупреди, че изключването на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и мощност - разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000, като отскоро работят само пети и шести енергоблок. Въпреки това поради повреда на електропроводи - предизвикана от обстрелите - единият блок беше изключен, а вторият беше в планиран режим на разтоварване с минимална мощност.

От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.

"Тежка зима очаква Украйна, ако страната спре да получава ток от Запорожката атомна електроцентрала", коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексий Данилов.

„Ако, не дай си Боже, Запорожката АЕЦ не произвежда достатъчно енергия за нашата страна, ще ни бъде изключително трудно през зимата“, каза Данилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
От тази АЕЦ укрите изнасяха ток за сиромашка юропа, за да си плащат железарийките. Сега нанай плащания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още