IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ готви резолюция с искане Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

Ядрената централа е най-голямата в Европа

19:51 | 09.09.22 г. 3
Снимка: IAEA
Снимка: IAEA

Русия трябва да се оттегли от Запорожката АЕЦ, настоява проект на резолюция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), до който има достъп Ройтерс. Автори на проекта са Канада и Полша и той ще бъде разгледан от Борда на директорите на базираната във Виена организация през следващата седмица.

Тази резолюция е изпратена за съгласуване до 35-те държави, които са в Борда на МААЕ. Тя е изготвена след визитата на генералния директор Рафаел Мариано Гроси в Украйна. Той водеше мисията от експерти на агенцията в Запорожката АЕЦ. В доклада след проверката от агенцията настояха за "зона за сигурност" около централата.

 

Украйна не е член на Борда на директорите на агенцията.

През март МААЕ изготви резолюция с подобно съдържание, на която се противопоставиха Китай и Русия. Сега формулировката е подобна - от агенцията са посочили, че Бордът "осъжда постоянните насилствени действия на Руската федерация срещу ядрени съоръжения в Украйна, включително и продължаващото присъствие на руските сили и служители на "Росатом" в Запорожката АЕЦ", допълва Ройтерс.

Според агенцията документът призовава още Русия "незабавно да прекрати всички действия срещу Запорожката АЕЦ и всяко друго ядрено съоръжение в Украйна", както и за връщане на ядрените съоръжения в рамките на международно признатите граници на Украйна в ръцете на "компетентните органи".

Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена централа в Европа с общо шест реактора. От началото на март тя е окупирана от руските военни, но в нея още работят служителите на украинския оператор "Енергоатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: Импа също беше такъв ! На всичкото отгоре доколкото знам е бил заложил апартамента на баба си за да купи акции на гъзпром. Просто още един спонсор на тероризма. В последните седмици обаче май се разкайва за тези постъпки ! Дано е така ! Всичките му пари са отишли за ракети на Путин с които да трепе баби , деца и да събаря нещастни панелки. Дано го преследват нощем тези неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Мецобик: Напълно си прав ! Лошото е че управниците на *** НИКОГА не ги е било грижа за руския народ. По са важни ракетите и автоматите от например компютъра, телевизора, телефона , хладилника. Не случайно по време на руската окупация в България нямаше НИЩО. Да не говорим ,че по времето на Сталин са избити повече руснаци от колкото са загинали през ВСВ. Просто *** ! Те са просто матрял който може да се жертва. Най-обикновенни колхозници (роби).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още