IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Енергоатом" предяви иск за щети към Русия заради окупацията на Запорожката АЕЦ

Компанията планира да се обърне към арбитраж, ако исканията не бъдат удовлетворени

11:44 | 15.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинският оператор на ядрените централи "Енергоатом" е предявил иск пред Русия за щети, свързани с войната в Украйна, става ясно от съобщение на компанията. От март 2022 година руските военни окупираха Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

В момента всички реактори на централата са изключени, тъй като тя е на фронтовата линия и често е обект на обстрел, за който  се обвиняват взаимно и двете воюващи държави.

При невъзможност да бъде намерено решение на спора от "Енергоатом" ще се обърнат към арбитражен съд, допълват още от компанията. Правен съветник по казуса е Shearman & Sterling LLP. Украинската компания не коментира размера на иска, който е отправила. 

През 2021 година "Енергоатом" изпрати подобен иск на Русия във връзка с окупацията на Крим и загубата на активи там.

Преди дни газовият оператор на Украйна "Нафтогаз" съобщи, че Арбитражният съд в Хага е отсъдил в тяхна полза в делото за компенсации във връзка със загубите при окупирането на Крим. Компанията загуби достъп до перспективни находища и своята инфраструктура на полуострова. На страницата на съда обаче все още не е публикувано решение по този иск.

"Нафтогаз" коментира, че присъдените компенсации са в размер на 5 млрд. долара и ако Русия не се съобрази с решението ще има право да получи компенсацията от международни руски активи.

Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) се отказа от исканията за демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ, след като срещна твърдата съпротива на Русия. Директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси преди дни повтори предупрежденията си, че ситуацията в централата поставя риск пред безопасността в региона. И в момента Запорожката АЕЦ е включена към украинската енергийна система само с един далекопровод, което изпитание за работата на реакторите, които се нуждаят от охлаждане. 

На 1 март при обстрел е прекъснат 330-киловолтов електропровод, който все още не е възстановен, казва МААЕ. Електропроводът е към намиращата се наблизо ТЕЦ "Запорожие" на контролираната от Украйна територия. В края на март "Росатом" съобщи, че работи за свързването на ядрената централа към руската енергийна система, но това още не е станало. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който призна Запорожката АЕЦ за руска собственост.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

В края на март Гроси посети централата и разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в Запорожие. Тогава той отбеляза, че вижда увеличаване на военната активност спрямо предходната си визита през септември 2022 година. През изминалата седмица Гроси разговаря с ръководителя на "Росатом" Алексей Лихачов в Калининград. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още