IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз": Арбитражен съд ни присъди 5 млрд. долара компенсации за иззети активи в Крим

Украинската компания претендира за изгубен достъп до перспективни находища на петрол и природен газ, както и за инфраструктура

14:04 | 13.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Арбитражният съд в Хага е присъдил обезщетение от 5 млрд. долара за украинската "Нафтогаз" заради иззетите активи в окупирания през 2014 година полуостров Крим, пише компанията на сайта си. Според съобщението решението на съда е взето на 12 април.

На сайта на съда обаче статутът на делото все още е "висящ" и няма публикувано решение по казуса.

Ако бъде потвърдена информацията, размерът на обезщетението е рекорден и отразява стойността на активите на петролната компания и тяхната експроприация. Русия трябва да плати и съдебните разходи на "Нафтогаз", свързани с това дело, допълват още от украинската компания.

Ако Москва откаже да се съобрази с това решение, "Нафтогаз" ще има право да инициира процес по придобиване на активи на Руската федерация в чужбина, казват още от украинската компания.

"Нафтогаз" заяви претенции за загубата на активи след анексирането на Крим още през 2016 година. Компанията тогава коментира, че е загубила достъп до перспективни петролни и газови находища, както и че губи газовата инфраструктура, изградена на полуострова. Делото в арбитражния съд беше заведено на основание на споразумението между Русия и Украйна за насърчаване и защита на инвестициите.

"Нафтогаз" притежава 15 находища на петрол и газ в шелфа на Крим, три перспективни полета със залежи на петрол и газ, както и над 1,2 хил. километра магистрални газопроводи, газохранилище и 43 газоразпределителни станции, коментираха от компанията през 2015 година. Украинската държавна компания е загубила и възможността да разработи находища със запаси от около 50 млрд. куб. метра природен газ, 3 млн. тона петрол и 1 млн. тона газов кондензат..

Представителят на руската държава в Крим Сергей Аксьонов тогава беше категоричен, че "Нафтогаз" няма никакви активи в Крим. Аксьонов все още е начело на Република Крим, както е вписана тя в състава на Руската федерация. Анексирането на автономната украинска република обаче не е признато от международната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 1 година
"Нафтогаз": Арбитражен съд НИ?! присъди 5 млрд. долара компенсации за иззети активи в Крим.От доста време ви обвиняваме в Украинска пропаганда ... ама съда в хага НИ присъди 5 милярда ?!?!?!?! Изложихте ли се сами, като показахте публично, че копирате Украински източници без какъвто и да било филтър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още