IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За "Нафтогаз" дефолтът вече е неизбежен

Компанията пропусна плащане към кредиторите си, след като не успя да договори замразяване на задълженията

22:56 | 26.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Държавната газова компания "Нафтогаз" пропусна плащане към своите кредитори - гратисният период изтече на 26 юли и сега дефолтът на компанията е неизбежен, коментира директорът на украинската компания Юрий Витренко, цитиран от Bloomberg.

Компанията трябваше да плати 335 млн. долара по емисиия еврооблигации, но правителството в страната ѝ възложи с указ да издейства мораториум върху плащанията. Облигационерите отхвърлиха предложения от "Нафтогаз" план за замразяване на плащанията за срок от 24 месеца. Според изчисленията на Bloomberg този мораторуим на плащанията щеше да спести плащания за почти 547 млн. долара през следващите две години.

Освен изискването за договорка с кредиторите, Министерският съвет на Украйна възложи на газовата компания да нагнети 19 млрд. куб. метра природен газ за зимния сезон, което я остава без свободни средства за плащания по задълженията ѝ.

Самото украинско правителство успя да договори със своите кредитори замразяване на плащанията до 2024 година, сочейки за мотив разбитата от войната икономика. Облигационерите на "Нафтогаз" обаче смятат, че финансовото състояние на компанията не е толкова тежко, както и че искането е дошло твърде късно, за да бъдат проведени нормални преговори.

От "Нафтогаз" коментират, че винаги са имали намерение да платят своите задължения и посочват, че правителствените укази ги спират да направят това. Правителството ще носи отговорността за последиците от "твърд фалит", посочват още от компанията в съобщение на своя сайт. Липсата на плащанията по сегашните задължения отрязва достъпа на компанията до международните пазари, което означава, че правителството ще трябва да се ангажира и с набирането на средства за покупката на природен газ в следващите месеци, се казва още в изявлението.

Все пак "Нафтогаз" разработва нов план за преструктуриране на дълговете си. Компанията успя да се разбере с кредиторите си по аналогично искане през 2009 година, припомня Bloomberg.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
то така с променяне на плановете, ще се окаже че изобщо не сте искали да превземете Украйна ... и аз мислех да стана олимпийски шампион, но ми се промениха плановете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Е нали бяха до Киев за 3 дни. Ама нешо се промениха плановете - решиха че искат още санкции и забавиха нещата. Сега хапват санкции за закуска а ний се давим вместо тях :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Как беше, за 3 дни до Киев, а за 2 седмици до Берлин? А за 5 месеца стигнаха до ...Лисичанск :))) Славната пиянска армия се оказа като всяко руско нещо - фейк и големи обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Пак ли започна да отвоюва? Ми да напишат просторна статия за големите победи на укрорейха, да се информираме и ний. То мине се не мине малко време и укрите отвоюват по някой квадратен метър в посока към Полша :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
и как ще изчезне като започна да отвоюва обратно част от заграбените земи? в моманта досата голям бой ядете на бойното поле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Импе , позволин на крадците на съдомиялни машини , да платят на Нафтогаз дълговият падеж с приходите от окраденото зърно и стомана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Що, бе - позволете им и на тия да не плащат, както на цялата укpoпия !!! Ама иначе на Русия спретнахте фалшив дефолт, като НЕ И ПОЗВОЛИХТЕ да си плати? Накрая ще горнете със стотици милиарди - защото укpoпия е на път да изчезне от картата - каквото не вземе Русия, ще го заграби полша... ще си видите парите на върба !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още