IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще опита да отложи плащания по еврооблигационни заеми, Г-7 е съгласна*

Ако кредиторите откажат искането, Киев ще извърши плащанията в рамките на гаранционния срок, гласи правителствено постановление

15:24 | 20.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна ще опита да се договори със своите кредитори и да удължи с 24 месеца плащанията по облигационни заеми в евро, става ясно от постановление, публикувано на страницата на Министерския съвет на Украйна. Според текстовете плащанията трябва да бъдат отложени с 24 месеца, но ако облигационерите не са съгласни, плащанията трябва да бъдат извършени до края на гратисния период по плащанията.

По данни на Министерството на финансите на Украйна на страната ѝ предстоят плащания в размер на 1,4 млрд. долара през септември.

За инвеститорите би било "ужасен ПР", ако откажат подобно искане, коментират от Aberdeen Asset Management, компания, която държи украински облигации, цитирани от Bloomberg.

Групата на кредиторите на Украйна в Г-7 реагираха с изявление, публикувано на страницата на германското Министерство на икономиката, че приемат удължаване на падежа на плащанията по дълга на страната. В него те призовават и останалите притежатели на украински държавни ценни книжа да се съгласят с искането на Киев.

Украйна се защитава срещу неоправданата, непредизвикана и незаконна агресивна война на Русия, коментират от организацията и допълват, че досега страната има "образцова" история на своите плащания. Затова и в групата на седемте най-развити икономики в света, от които шест са кредитори на Украйна, приемат искането за замразяване на обслужването на кредити, считано от 1 август 2022 година до края на 2023 година.

Групата на кредиторите на Украйна включва Канада, Франция, Германия, Япония, Великобритания и САЩ. Наблюдатели в групата са Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Дания, Финландия, Ирландия, Израел, Италия, Корея, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария, посочват още от Г-7.

Досега Украйна плащаше своите задължения въпреки войната, която срина икономиката и индустрията на страната. Киев настоява да има добра история пред инвеститорите, от които ще има нужда в годините на възстановяване. Ако облигационерите приемат искането за отлагане на плащанията, Украйна ще спести повече от 3 млрд. долара плащания в следващите месеци.

Източник: Bloomberg

Въпросът за плащанията по външните задължения на Украйна възникна, след като през миналата седмица държавната "Нафтогаз" поиска от своите кредитори отлагане на плащанията. Газовият холдинг е един от големите източници на средства в украинския бюджет - около 17% от приходите. В компанията работеха над 50 хил. души преди началото на войната. Сега обаче индустрията не работи, свито е потреблението на домакинствата, а и клиентите, които имат достъп до газ, бавят плащанията си.

Но облигационерите бяха посъветвани да не приемат офертата за отлагане, като експерти прецениха, че мотивът с липсата на средства е преувеличен.

В момента украинското правителство разчита основно на помощ от международни институции, за да финансира разходите си - социални и дори военни. Преди дни стана ясно, че Украинската централна банка е продала злато от резервите си за 12,4 млрд. долара. Тези средства са отишли за финансиране на текущи разходи, а не за подкрепа на украинската национална валута, коментира пред Ройтерс зам.-ръководителят на институцията Катерина Рожкова.

* Информацията е актуализирана с изявлението на Г-7

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Значи на Русия спретнаха изкуствен и смехотворен "фалит" като просто и ПОПРЕЧИХА ДА СИ ПЛАТИ, ама на укpoпската гнъс и позволяват да не плаща две години ??? Няма такава наглост и безочие, ще им коства загуба на парите... защото - когато укpoпия изчезне от картата... кой ще им плати изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Некоректен
преди 1 година
Да не си помисли някой, че това е фалит. В никакъв случай!!! Цирка продължава с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
"Но облигационерите бяха посъветвани да не приемат офертата за отлагане, като експерти прецениха, че мотивът с липсата на средства е преувеличен."Нищо преувеличено няма ,ами просто ,ако сега не вземат някакви пари "облигационерите" ,утре със сигурност няма да вземат никакви По една блатнясала днепърска водА ,че пинат и това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Да вземат кредиторите да отпишат укрозадълженията като знак на добра воля. Така биха постигнали един прекрасен ПР! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още