IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за дефолт на Украйна се засилват

Украинската "Нафтогаз" поиска замразяване на плащанията по дълговете си

09:59 | 13.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Киев. Снимка:&nbsp;Erin Trieb, Bloomberg</em></p>

Киев. Снимка: Erin Trieb, Bloomberg

Опасенията за дефолт на Украйна засилват, след като  държавната газова компания "Нафтогаз" поиска от международните си кредитори замразяване на плащанията по задължения за следващите две години, пише Ройтерс. Компанията трябва да плати лихви в размер на 335 млн. долара по две облигационни емисии до 19 юли.

От "Нафтогаз" обясняват това искане с войната, която свива приходите им. Пет месеца на военни действия съществено ограничиха икономическата активност в Украйна и много потребители не могат да си платят навреме сметките за газ. Това влошава ликвидността на компанията, коментират още от ръководството ѝ.

Облигационерите на "Нафтогаз" ще разгледат плана за преструктуриране на задълженията и ще трябва да решат до 21 юли дали да го приемат. Той предвижда замразяване на плащания по дългове до юли 2024 година.

"Нафтогаз" е сред основните източници на средства за бюджета на Украйна - около 17% от приходите идват от дейността на компанията. Преди войната тя осигуряваше работа за повече от 50 хил. души. Компанията притежава газохранилища с капацитет от 30 млрд. куб. метра и по този показател е Украйна е третата в света след САЩ и Русия.

Ситуацията в газовия гигант повдига и опасения за плащанията по външните дългове и на самата Украйна. През септември страната трябва да погаси лихви в размер на около 1 млрд. долара. Досега Киев заявява, че смята да извърши плащанията. В същото време обаче всеки месец в бюджета не достигат по 5 млрд. долара, или 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната преди войната. Икономистите изчисляват, че през тази година Украйна ще има бюджетен дефицит от 25% от БВП, спрямо заложените 3,5% преди конфликта.

Според изчисленията на местните икономисти страната се нуждае от поне 100 млрд. долара, за да възстанови само разрушената инфраструктура. В началото на юли украинските власти представиха мащабен план за възстановяване на страната след войната в размер на 750 млрд. долара.

Брокери, цитирани от Ройтерс, коментират, че Украйна може да поиска подписването на т.нар. "споразумение за запазване на текущото състояние", което може да спаси страната от дефолт. На този етап има много неизвестни около състоянието на украинската икономика, включително и какво свиване може да бъде очаквано до края на годината.

Междувременно друга държавна компания - железопътната "Укрзалізниця" съобщи преди ден, че успешно е платила 36 млн. долара лихви по две облигационни емисии с матуритет през 2024 година и 2026 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Той съвокупния запад не може да си изплати никога дълговете и пак не е във фалит, та ти за украинците се чудиш :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
това е форсмажор... руското не е! оше да умни въпроси да имаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Тоест укpoпите може да не си плащат и пак да избегнат дефолтът, а Русия може и иска да си плати, ама е в " дефолт"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още