IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война или не: Русия продължава да плаща транзитни такси за газ на Украйна

Доставяните през украинските газопроводи обеми гориво са били над двойни, тъй като европейските купувачи бързат да се запасят след началото на конфликта

08:44 | 24.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Може от месец да са във война, но това не пречи на Русия да доставя по-големи от всякога количества природен газ през Украйна. Москва също така плаща пълната сума на Киев за транзита на „синьото гориво“, съобщава Bloomberg.

Обемите на дневните потоци газ от Русия в даден момент са били над 50% от януарското дъно. Доставяните през украинските газопроводи са били над двойни, тъй като компаниите бързат да се запасят с енергийни източници след началото на инвазията.

Износът на водещия доставчик в Европа е станал по-евтин в сравнение с покупките от спот пазара, като Русия все още плаща транзитните си такси във валута, посочва Юрий Витренко, главен изпълнителен директор на украинската държавна петролна и газова компания „Нафтогаз Украйна“.

Това със сигурност е доста неудобна ситуация за европейските политици, които наложиха вече няколко кръга санкции срещу Москва в опит да ограничат средствата за правителството на Путин и войната, която то поде. Увеличението на доставките е налице и въпреки обещанията на европейските правителства да се разделят с руския газ, като плановете са местни ядрени и въглищни централи да останат действащи за по-дълго от предвиденото и да се увеличи вноса на течно гориво от страни като Катар и САЩ.

Дневните доставки на газ от „Газпром“ за Европа. Графика: Bloomberg

Обемът руски газ, течащ към Европа, е стигнал до най-високото си равнище от декември насам през 48-те часа след началото на войната. Руският държавен износител „Газпром“ заяви, че доставките са се увеличили заради повечето поръчки от европейски потребители и за известно време доставките през друг водещ руски газопровод през Беларус и Полша до Германия също бяха подновени след двумесечно спиране.

Увеличението на доставките отразява и липсата на опции за европейските потребители в краткосрочен план за задоволяване на търсенето, посочват анализатори на JPMorgan Chase & Co. в доклад от миналата седмица.

„Нафтогаз“ призова Европа и нейните съюзници да поставят средствата за плащанията в специална сметка (escrow), като те да бъдат достъпни само при изтегляне на руските войски от Украйна. Преди това Украйна съобщи, че „Газпром“ плаща около 2 млрд. долара на година за транзитни услуги.

По-рано през седмицата стана ясно също, че за почти месец от началото на войната в Украйна страните от Европейския съюз са платили близо 18 млрд. евро за покупката на руски изкопаеми горива - природен газ, петрол и въглища, показват данните на Центъра за проучвания за енергетика и чист въздух (CREA). Справка в базата данни показва, че всеки час страните от общността плащат общо по 25 млн. евро за покупката на горива от Русия.

От началото на военните действия европейските държави са купили от Русия петрол за почти 6 млрд. евро, газ за над 11 млрд. евро и въглища за почти 460 млн. евро. Как и дали ще се промени това след обявеното от Владимир Путин намерение да изисква плащания само в рубли, предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Къде ша ходят беееее, ако някой ще е на студено - чак зимата, дотогава друг ще е пукнал от глад хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Няма по-луди идеалисти от руснаците. Продължават да плащат, спазвайки договорите дори на тия, с които воюват. В същото време "запада" без война краде частна собственост на руснаци и запорира собственост на руската държава. КОЙ Е НЕБЛАГОНАДЕЖДЕН ПАРТНЬОР ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
LaCosta
преди 2 години
Ама нали Русия беше неблагонадежден доставчик? Нали уж за това Европа се втурна да си сменя доставчика с други доста по-скъпи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ама има ли обявена война? Щото ако има, би трябвало да спре :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още