IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна конфискува активи за 71 млн. долара на руски държавни корпорации

Сред тях е имущество на енергийните гиганти "Газпром", Роснефт" и "Росатом"

18:50 | 08.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна е конфискувала активи за 2,1 млрд. гривни (71,1 млн. долара) на 11 руски държавни корпорации, съобщават от украинската Служба за сигурност. Сред тях е имущество на енергийните гиганти "Роснефт", "Газпром" и "Росатом". Иззети са 46 недвижими имота, които са собственост на компаниите.

От службата мотивират този акт с оперативно-следствени действия, които са показали, че печалбите на тези предприятия са били използвани за подготовката руските военни действия срещу Украйна, както и за финансиране на диверсионна и разузнавателна дейност. Благодарение на изземването на активите са били предотвратени опити за прехвърляне на активите на подставени лица, посочват още властите.

Продължават комплексните мерки за изтегляне на блокираните активи в полза на Украйна, се казва още в съобщението на Службата за сигурност.

Преди дни председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посочи, че се търси правната рамка, която да позволи използването на замразените от Запада руски активи и част от парите на руските олигарси за възстановяването на Украйна.

В началото на седмицата властите в страната представиха мащабен план за възстановяване на стойност 750 млрд. долара по време на донорска конференция в Лугано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още