IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще очаква репарации от Русия и помощ от Запада за възстановяването си

Володимир Зеленски обеща на водещи компании най-добрите условия за инвестиции в Европа след края на войната

18:26 | 04.05.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Украйна ще поиска репарации от Русия и очаква и помощ от Запада за възстановяване на страната след края на войната, става ясно от коментар на украинския президент Володимир Зеленски по време на среща със Съвета на изпълнителните директори на големите компании, организирана от The Wall Street Journal. В нея участват компании с общи годишни приходи от 3 трлн. долара от различни индустрии. 

Според изчисленията на Киев щетите от руската военна инвазия в страната, включително разрушенията на инфраструктура и блокирането на пристанищата са вече в размер на 600 млрд. долара.

Украинските власти обещават атрактивни условия за инвестиции в страната след края на войната - ниски данъци, работна ръка и природни ресурси. "Сигурен съм, че след войната ще направим всичко достатъчно бързо и Украйна ще бъде дори по-добра от преди", каза Зеленски пред представителите на бизнеса.

"Ще създадем най-добрите условия за инвестиции в цяла Европа", обеща той, коментирайки, че победата на Украйна е безусловна за всички адекватни хора по света. 

Той критикува оставането на редица компании на руския пазар и поиска "пълната икономическа изолация" на Русия. "Ако някоя компания остане в Русия, тя директно подкрепя военната машина на терористичната Руска федерация", категоричен е държавният глава на Украйна.

Той се съгласи, че късането на връзките с Русия кагеторично носи загуби, но предупреди и за рисковете да продължат да работят с Москва, посочвайки дългогодишната вяра за близостта между украинската и руската нация. "Аз бях шокиран от това, което те (руските военни - б.р.) направиха с украинския народ", призна Зеленски, разказвайки за жестокости, "които не се виждат дори и във филмите".

"Може да мислите, че имате бизнес с Русия, печеливш бизнес, но някой ден ще се събудите от летящите към вас ракети от Русия и всичко ще се промени" смята той и допълни: "Невъзможно е да правиш бизнес с някой, който утре, независимо от плащанията, просто ще изпрати ракети срещу теб".

Той изтъкна още, че Москва не зачита международното право и не спазва договорите, които сама е подписала. 

Войната в Украйна предизвиква сътресения на световните пазари и продоволствена криза, което може да доведе и политически проблеми в десетки държави, смята украинският президент. 

Володимир Зеленски коментира още, че Киев няма да допусне да попадне в "дипломатическото блато" на замразения конфликт. Той обясни, че страната му не е отказала да участва в Минските преговори, нито е нарушавала договорките. Според него обаче те са били единствено на хартия и написаното в тях не е сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Репарациите не плащаха ли победените? Не съм чул тоя да е стигнал до Масква. По-скоро, като гледам Украина ще си плати за авантюрата с НАТО с още няколко области. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
"Поемане със задна дата отстрана на укpoпия на нейният дял от външните дългове на СССР, които Русия САМА изплати. А ако Донбас, който ще бъде независим, поиска репарации от укpoпия за осемте години терор, бомбардировки, разрушения и хиляди убити? "------------------------------------------------------- Една от основните характеристики на русофилите е тоталното невежество по отношение СССР, Русия и постсъветското пространство, като твоя коментар е изключително добър пример за това. Ако беше поне малко грамотен, вероятно щеше да знаеш историята на разделянето на СССР на независими държави, респективно по какъв начин е разделено имуществото и кой е поел задълженията. В тази връзка, можеш да погледнеш мемоарите на Юрий Воронцов / последния представител на СССР в ООН /, интервюта на Андрей Козирев / министър на външните работи на Русия 1991 -1996 / и Сергей Цепляев / депутат Верховного совета СССР /. Та в тази връзка, републиките се съгласяват да се разделят в границите им към момента на разпадането на СССР, като за протокола - това означава Крим в Украйна, с което са били съгласни и представителите на Русия. За да бъде допълнена изключително куххата ти глава с малко информация, ще посоча, че всички участници в преговорите за раздялата се съгласяват цялото имущество на СССР да премине в собственост на Русия, като в замяна страната поема и всички задължения. В този смисъл, Украйна няма какво да плаща, доколкото не е получила имущество, респективно не е и поела задължения / вж. Сергей Ципляев /. Но ти няма как да знаеш това, доколкото нито си бил в Русия, нито си живял там, нито си учил или работил, нито пък говориш руски език. Ти си също толкова глуппав като пирамидата, марков, анди и другите руски оттрепки, доколкото нито един от вас не познава страната, която коментира. По отношение Донбас - през последните осем години това бе територия, на която се вихреше потресаваща руска пропаганда от рода на разпънатото дете на кръст, дето впоследствие стана ясно, че е фейк, от рода на интервюта на хора, които напоително обясняваха, че украински нацисти са ги измъчвали, пък впоследствие се оказваше, че интервюирания изобщо не живее там, а на територията на Русия. И така нататък, и така нататък. Апропо, във връзка с обвиненията на Русия за етническо прочистване през последните осем години Украйна е поставяла този въпрос в ООН 11 пъти. За осем години - 11 пъти. С искане за създаване на комисия, която да разследва тези твърдения, с изпращане на сини каски в Източна Украйна и прочее. А сега бъди така добър да разкажеш на аудиторията на investor коя държава с право на вето в Съвета за сигурност при ООН се възползва от това си право 11 пъти в рамките на тези осем години, блокирайки решение на организацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Ама разбира се. Цял ЕС (по някаква причина) е длъжник на Украйна. Днес внесоха писмо в парламента какво искат от България. Като списък със сватбени подаръци стана - от България искаме това, от Германя искаме това, от Полша... Този актьор ги прави луди нашите политици и те не се усещат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Импо, тежко увреден ***, живееш в паралелна реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
"От мертвого осла уши" ще получат. Победителите не ги съдят. Vae victis!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
гевендиева , какво искаш ти "лично" ми е до дедовия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
Крим не може да почака, ако не си го върнат сега... пиши го бегал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
юрист
преди 1 година
Мир в Украйна може да има само в един случай- когато русия изтегли армията си от Украйна и путин подпише ПЪЛНАТА КАПИТУЛАЦИЯ НА РУСИЯ в тази война, като се съгласи да плаща и репарации на Украйна. Мирът, който искат всички руски тр000лове всъщност е Украйна да се предаде, да капитулира и с това да се сложи край на войната. А всъщност в реалността нещата стоят по друг начин- путин си маха агресорската армия от Украйна и тогава и САМО ТОГАВА настъпва МИР. Всичко останало означава, че руските тр00лове провеждат тук руска пропаганда, чиято цел е ние- българите, като ЕС граждани да се съгласим с УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА УКРАЙНА ОТ РУСНАЦИТЕ. Е- НЕ, НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, а аз лично искам ИЗЛИЧАВАНЕ на русия ведно с всички руснаци в нея и извън нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Хахахах, аз още не съм чул победители да плащат репарации. А какво ще стане, ако Русия започне да иска? Връщане на всички пари, които Русия е наляла в укpoпия след разпадането на СССР - към 250 МБ. Поемане със задна дата отстрана на укpoпия на нейният дял от външните дългове на СССР, които Русия САМА изплати. А ако Донбас, който ще бъде независим, поиска репарации от укpoпия за осемте години терор, бомбардировки, разрушения и хиляди убити? Май укpoпките ще трябва да си продават тpътките до пенсия, из боpдеите на Европа, за да платят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Ем иска и ето: вече е милиардерче....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още