IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще очаква репарации от Русия и помощ от Запада за възстановяването си

Володимир Зеленски обеща на водещи компании най-добрите условия за инвестиции в Европа след края на войната

18:26 | 04.05.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Украйна ще поиска репарации от Русия и очаква и помощ от Запада за възстановяване на страната след края на войната, става ясно от коментар на украинския президент Володимир Зеленски по време на среща със Съвета на изпълнителните директори на големите компании, организирана от The Wall Street Journal. В нея участват компании с общи годишни приходи от 3 трлн. долара от различни индустрии. 

Според изчисленията на Киев щетите от руската военна инвазия в страната, включително разрушенията на инфраструктура и блокирането на пристанищата са вече в размер на 600 млрд. долара.

Украинските власти обещават атрактивни условия за инвестиции в страната след края на войната - ниски данъци, работна ръка и природни ресурси. "Сигурен съм, че след войната ще направим всичко достатъчно бързо и Украйна ще бъде дори по-добра от преди", каза Зеленски пред представителите на бизнеса.

"Ще създадем най-добрите условия за инвестиции в цяла Европа", обеща той, коментирайки, че победата на Украйна е безусловна за всички адекватни хора по света. 

Той критикува оставането на редица компании на руския пазар и поиска "пълната икономическа изолация" на Русия. "Ако някоя компания остане в Русия, тя директно подкрепя военната машина на терористичната Руска федерация", категоричен е държавният глава на Украйна.

Той се съгласи, че късането на връзките с Русия кагеторично носи загуби, но предупреди и за рисковете да продължат да работят с Москва, посочвайки дългогодишната вяра за близостта между украинската и руската нация. "Аз бях шокиран от това, което те (руските военни - б.р.) направиха с украинския народ", призна Зеленски, разказвайки за жестокости, "които не се виждат дори и във филмите".

"Може да мислите, че имате бизнес с Русия, печеливш бизнес, но някой ден ще се събудите от летящите към вас ракети от Русия и всичко ще се промени" смята той и допълни: "Невъзможно е да правиш бизнес с някой, който утре, независимо от плащанията, просто ще изпрати ракети срещу теб".

Той изтъкна още, че Москва не зачита международното право и не спазва договорите, които сама е подписала. 

Войната в Украйна предизвиква сътресения на световните пазари и продоволствена криза, което може да доведе и политически проблеми в десетки държави, смята украинският президент. 

Володимир Зеленски коментира още, че Киев няма да допусне да попадне в "дипломатическото блато" на замразения конфликт. Той обясни, че страната му не е отказала да участва в Минските преговори, нито е нарушавала договорките. Според него обаче те са били единствено на хартия и написаното в тях не е сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
Мадам, Зеленски говореше първите две-три седмици за мир. Сега вече не говори, особено след зверствата около Киев и Мариопул. Няма как да има мир по руските условия. Твърде много кръв проляха русНАЦИте. Имаш ли си на идея каква сума е 33млрд в оръжия без бойни самолети?! Питам за протоколът само. Огромна! Надвишаваща в пъти тази, която русНАЦИте са вложили досега в "специалната военна операция". Зеленски има народ стоящ зад него - 90% го подкрепят!! Мотивирани да победят на всяка цена!! Американците го подкрепят и му имат доверие - 72% от населението. В Европа е същото. И всичко това срещу едноцифрената подкрепа за зануленият диктатор детеубиец... Значи в некаква голема грешка си, живееш в някакво заблуждение. Излезте от розовото си балонче. Първо ще ги изритат от Донбас, това можеш да си абсолютно убедена. За Крим ще изчакат по-добри времена и други руски политици. Ще му го оставят на зануления, да има нещо да представи като победа пред пиещитеборяшник. Не знам дали ти прави впечатление, но украинците почти не взимат пленници. Не знам защо е така, някаква идея да ти идва?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Ти хахав ли си? За какъв мир когато русия е навлязла в украйна и изтребва населението и? Когато казва,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
GiRo
преди 2 години
Точно така, агресорът трябва да си плати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
serafima
преди 2 години
Аз пък не виждам желание в актьора Зеленски да спре войната. Той е в лъча на прожектора сега, има своите 15 минути слава. Чули ли сте думата МИР от устата на актьора? Освен за пари и главно оръжие той за друго не настоява. И то тежко оръжие. Не на нацистка Окраина, насъсквана от ФАЩ и НАТО. "Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици", смята Валентин Вацев. Освен това не е ли малко странно нападнатият да продължава транзита на стоки от нападащия към тези, които искат да се откажат от тези стоки и финансират нападнатия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
scott
преди 2 години
сигурно ли е, че ше е жив зеленски след края на войната? И ше може да дава заповеди и да сключве международни сделки?Ами ако има ядрена война? Зелен, показваш само желание и нетърпения да свърши войната. а тя точно започна и става все по-сериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ratten
преди 2 години
този едно изявление не е направил, без да поиска в него пари.циркаджийска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още