IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" поиска пари от бюджета, за да напълни газохранилищата

В настоящия момент няма как да се излезе на външните или вътрешните капиталови пазари, отбелязват от компанията

18:32 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Vincent Mundy, Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy, Bloomberg

Украинската държавна газова компания "Нефтогаз" поиска средства от бюджета, за да изпълни искането на правителството да нагнети 19 млрд. куб. метра газ в газохранилищата на територията на страната, пише "РБК Украйна", позовавайки се на свои източници. Компанията има нужда от 150 млрд. гривни (малко под 510 млн. долара), за да изпълни тази цел до 1 октомври.

В момента в украинските газохранилища има 11,5 млрд. куб. метра газ. Благодарение на собствения добив компанията ще успее да увеличи тези количества до около 14 млрд. куб. метра газ до отоплителния сезон.

Искането за държавна подкрепа е изпратено в писмо до Министерския съвет на Украйна на 14 юли, посочва изданието. Според приложените сметки компанията ще има нужда от поне 250 млрд. гривни на фона на цените на европейските пазари. Част от средствата са налични, включително и от заем за кредит в размер на 300 млн. евро, сключен с Европейската банка за развитие и възстановяване.

Да се излезе на външните или вътрешните капиталови пазари в момента, на фона на водената от Русия война в страната, е невъзможно, отбелязват от компанията.

"Нафтогаз" води разговори и за възможното увеличаване на кредитирането от ЕБВР, коментират още източниците на РБК.

Газохранилищата на Украйна са с капацитет от 30 млрд. куб. метра - най-големият обем в Европа. Доскоро те бяха важна част от подготвката за зимния сезон в Европа, защото именно те осигуряваха пика на потреблението в зимните месеци. Тогава обаче голяма част от транзита на руския природен газ минаваше през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още