IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На прага на зимата и без конкурс украинското правителство смени ръководителя на "Нафтогаз"

Юрий Витренко не успя да се договори с кредиторите за преструктуриране на дълга на компанията

13:16 | 04.11.22 г.
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

С решение на премиера на Украйна Денис Шмигал от поста изпълнителен директор на "Нафтогаз" беше отстранен Юрий Витренко, а неговото място се заема от министъра на териториалното развитие Олексей Чернишев. Промяната влиза в сила от 4 ноември, гласи още правителственото решение.

Чернишев беше освободен от поста си от Върховната Рада на 3 ноември и ще оглави газовата компания без конкурс.

Юрий Витренко беше начело на "Нафтогаз" от април 2021 г. и замести уволнения Андрей Кобольов. Той оглави холдинга след успешни преговори за удължаване на договора за транзит на руския газ през 2019 г., както и след представянето пред Арбитражен съд, като след делото "Нафтогаз" успя да осъди "Газпром" за компенсации в размер на 3 млрд. долара.

В своя профил във Facebook Витренко публикува благодарности към своите колеги, с които успя да обърне финансовото състояние на газовото дружество - от загуба в размер на 19 млрд. гривни през 2020 г. до печалба от 12 млрд. гривни през миналата година. Това се дължи основно на увеличения местен добив. Годишно добивът на природен газ може да спестява 1,5-2 млрд. долара, коментира още той.

Пълномащабната война ограничава част от дейностите на компанията, но в западните части на Украйна тя продължава да добива природен газ, уточнява още Витренко и допълва, че въпреки обстрела на инфраструктурата "Нафтогаз" продължава да осигурява доставките на газ за 10 млн. потребители в страната.

Като част от мерките, предприети от компанията, заради водените военни действия е намаляване на заплатите на служителите със 70%, но въпреки това всички са продължили да вършат своите задържения дори още по-активно.

Според медийни публикации в Украйна смяната на Витренко се дължи на изпадането на "Нафтогаз" в несъстоятелност. В своя пост във Facebook той нарича това "нещастна ситуация" и припомня, че заради плащания на национален дълг компанията не е могла да погаси своите задължения.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира през лятото обаче, че "Нафтогаз" е можела, също както и правителството направи, да замрази плащанията по задълженията си. Компанията се опита да го направи, но не срещна подкрепата на своите кредитори, които смятат, че тя в достатъчно добро състояние да извършва плащанията си въпреки водената война на територията на страната.

През септември Ройтерс съобщи, че Витренко е готов да напусне поста си и това може да помогне за убеждаването на кредиторите, че е нужно преструктуриране на дълга.

Сред критиките срещу Витренко е и недобрата организация на доставките. Според властите в страната той се е поколебал да осигури газ през миналата есен, залагайки на очакванията, че цената ще падне, но вместо това се стигна до рекорди на европейските борси. Самият Витренко пък критикува исканията на правителството за запълване на газохранилищата с 19 млрд. куб. метра газ, което при сегашните цени на пазара би означавало към 8 млрд. долара, с които да бъдат закупени нужните 6 млрд. куб. метра газ.

Смяната на ръководителя на "Нафтогаз" е в ключов момент - буквално дни преди началото на отоплителния сезон в страната. Украйна е изправена пред най-тежката зима от своята независимост, признават още властите в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още