IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на "Нафтогаз" не се съгласиха да замразят плащанията

Не е ясно обаче дали компанията ще се издължи, въпреки че има средства по сметките си

15:39 | 25.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Vincent Mundy, Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy, Bloomberg

Облигационерите на "Нафтогаз" отхвърлят предложението за замразяване на плащанията за срок от две години, става ясно от съобщение на украинската държавна компания. В края на миналата седмица Министерският съвет на Украйна нареди на всички държавни дружества да опитат да разсрочат дълговете си, а ако това не бъде подкрепено от кредиторите - да опитат да платят в рамките на гаранционния срок.

От "Нафтогаз" коментират, че по сметките си имат средства, но правителството на Украйна е наредило и с тези средства да бъде купен газ за зимата. При това положение компанията ще изчака нареждане от правителството, с което да бъде разрешено плащането на задълженията.

Става въпрос за 335 млн. долара, които трябва да бъдат платени до 26 юли, тоест в рамките на гаранционния срок по облигационните емисии на компанията. Междувременно ръководството на "Нафтогаз" подготвя и нов проект за споразумение с кредиторите и вярва, че то ще бъде одобрено от облигационерите.

"Нафтогаз" поиска от своите кредитори замразяване на плащанията за срок от 24 месеца, посочвайки като мотив войната в Украйна, която ограничава приходите ѝ. Съветници на облигационерите обаче препоръчаха офертата да бъде отхвърлена, защото не виждат проблеми във финансовото състояние на компанията.

Ако "Нафтогаз" не покрие лихвените плащания по облигационните емисии в срок, държавната компания ще бъде обявена в несъстоятелност.

През миналата седмица Киев изпрати аналогично искане към своите кредитори и то беше подкрепено от повечето от тях, включително и от инвестиционни фондове като BlackRock, Fidelity, Amia Capital и Gemsstock. В решението на правителството по повод предстоящите плащания беше записано, че ако офертата не бъде подкрепена, Киев ще направи всичко възможно, за да избегне дефолта и да плати в рамките на гаранционните срокове. Това е необходимо, за да може страната да запази добрата си история и да привлече инвеститори, които да подкрепят възстановяването след края на войната.

Украйна има задължения в размер на 20 млрд. долара към международни кредитори по облигационни заеми, пише Ройтерс. Заради военната инвазия на Русия в страната очакванията са, че икономиката ще се свие с 35-45% през 2022 г. Всеки месец украинският бюджет има дефицит от около 5 млрд. долара, или към 2,5% от БВП преди войната, и правителството разчита на международната подкрепа, за да извърши социални плащания.

Според оценките на финансисти това ще повиши бюджетния дефицит за 2022 г. до 25% от БВП, спрямо едва 3,5% преди военните действия.

Със замразяването на плащанията Украйна ще спести 5 млрд. долара плащания до 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Няма да се съгласят я ,то това е последна възможност да вземат все пак нещо от парите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още