IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

54% от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена

Русия разполага ракетни системи "Град" на територията на Запорожката АЕЦ, предупреждава "Енергоатом"

18:04 | 08.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В резултат на руските ракетни удари 54% от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена, съобщи Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел в изявление пред постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това поставя в риск милиони украинци, които нямат стабилно електрозахранване, а съответно и топло- и водоподаване, допълни още той.

В своето изявление Борел изказа опасения и за ядрената сигурност на фона на окупираната от руските военни Запорожка АЕЦ. По-рано днес украинският оператор на централата "Енергоатом" предупреди в своя канал в Telegram, че Русия разполага ракетни системи "Град" точно до шести реактор на централата, в близост и до хранилището за сухо съхранение на ядрени отпадъци.

От компанията коментират още, че тези системи ще бъдат използвани за обстрел на украински градове на десния бряг на р. Днепър. Разполагането им е в пълен разрез с ядрената безопасност и за тях е уведомена Международната агенция за атомна енергетика (МАЕ). Директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси коментира в началото на декември, че е получил искане от украинските власти за съдействие относно безопасността на ядрените централи в страната.

Агенцията продължава да се опитва да гарантира зона, забранена за военни действия около централата, водейки разговори с Украйна и Русия. Идеята за създаването на тази зона е на Киев, но не се подкрепя от Москва. Според редица изявления на руските власти централата е под техен контрол, за да я защитават от украинските военни.

Централата е на фронтовата линия и често е обект на обстрел, за който се обвиняват взаимно и двете воюващи страни. От 20 ноември досега няма ракетни удари към централата, коментира още Гроси и допълва, че в момента се работи по отстраняване на щети, нанесени в предишните седмици, включително и възстановяване на захранващите кабели. В централата има 20 дизелови генератора, които се включват аварийно при прекъсване на връзката с енергийната мрежа, за да осигурят охлаждането на реакторите.

В своето изявление Жозеп Борел отбелязва още, че има данни, че на бойното поле руските военни са използвали сълзотворен  газ, което е забранено от международното право, включително и конвенции, които Русия е ратифицирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Много интересно: *В своето изявление Жозеп Борел отбелязва още, че има данни, че на бойното поле руските военни са използвали сълзотворен газ, което е забранено от международното право* Изглежда, полицейските сили в ЕС не са запознати с международното право, защото постоянно използват сълзотворен газ срещу гражданите си в разрастващите се протести из страни от ЕС. Особено често и методично това забранено средство се използва от френската полиция и не на бойното поле, а по парижките улици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още