IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски покани България да участва във възстановяването на Украйна

Мястото на Украйна е в ЕС и НАТО, заяви българският премиер Николай Денков

15:47 | 06.07.23 г. 5
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Украинският президент Володимир Зеленски покани България да участва във възстановяването на Украйна след войната, особено в образователната сфера. Обсъдихме отбраната и помощта, която България ни предоставя, и ще продължим разговора особено при лекуването и рехабилитацията на украински военни, както и обучението на военни медици, допълни той по време на изявление след срещата си с българския премиер акад. Николай Денков.

Преди изявлението бяха подписани два документа - декларация за евроатлантическото бъдеще на Украйна и меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката.

Ще търсим ценова привлекателност за обикновените хора в сферата на енергетиката. Енергетиката става водеща в отношенията между България и Украйна, отчете още Зеленски.

Украинският президент беше категоричен, че военната помощ, включително и тежко въоръжение, която иска да получи от България, не е за нападение, а за защита. По думите му тяхната далекобойност не стига до границите на Русия, а има за цел да спре нападението на руските военни.

Той посочи още, че в Украйна не знаят събдата на 200 хил. украински деца, част от които са депортирани в Русия, а други - в окупираните територии. Международният съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин именно заради депортирането на украински деца.

Подкрепихме всички санкционни пакети срещу Русия въпреки всички трудности за българската икономика, отбеляза от своя страна премиерът Николай Денков по време на изявленията. "Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност - ЕС и НАТО", коментира той по повод декларацията за евроатлантическото бъдеще на Украйна.  

България може да помогне много с финанси и капацитет за следвоенното възстановяване на страната, включително и за енергийна и транспортна инфраструктура, посочи той.

В своето обръщение украинският държавен глава благодари на българския народ за подкрепата към украинските бежанци.

Хората трудно признават злото, особено когато не са се сблъскали с него, когато не са видели как артилерията унищожава градовете и не можеш да спиш от сирените на въздушната отбрана, отбеляза още Зеленски в своето изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ... по наситено зачервено от отвърстието на изрожденче на излизане от аудиенция при пасоль митронекакваси нема ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 10 месеца
До: RoyBatty ... ами едно крадливо занулено и злобно човече му изтарашило гардероба и сега кара само на фланелки Президента , докато го спипа и му скърши ръчичките и му счупи капачките на коленцата , за да не пипка чуждо повече зануленото ypoдче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: RoyBatty: Де си видял клоун с костюм и без червен нос. Този, дето шмъка бели линийки, носът му отвътре е червен, като комунистическо знаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
До: RoyBatty във война са! къде спа последната година и половина, копейко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
RoyBatty
преди 10 месеца
Странна снимка. Интересно ми е защо дрес кода е такъв? Сигурен съм , че има причина, но каква е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още