IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността и отбраната - акцент в разговорите на Денков и Габриел със Зеленски

Визитата на украинския президент в България предизвика разнопосочни реакции в парламента

14:30 | 06.07.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: МС
Снимка: МС

Темите сигурност и отбрана са били акцент на срещата между премиера Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и президента на Украйна Володимир Зеленски. Това стана ясно от публикация на Габриел във Facebook. 

"Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ“, добави външният министър. 

Разговорът започна около час след пристигането на Зеленски на официална визита в София. Той кацна с правителствен самолет с полет от Кишинев.

Новината за визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България предизвика разнопосочни реакции в парламента.

С обръщение в социалните мрежи лидерът на партията „Възраждане” Костадин Костадинов критикува остро посещението на Зеленски у нас.

„Президентът на Украйна идва не за да се срещне с нашия президент, а с американския премиер Денков. Идва, за да ни провокира, да ни дразни. Защото американският посланик тук има една-единствена цел – гражданска война в България и след това въвличането ѝ в мащабен конфликт", каза лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов в коментар в профила си във Facebook. 

Костадинов се обяви и против предложението двата руски реактора за АЕЦ „Белене“ да бъдат продадени на Украйна.

Източник: МС Източник: МС

От ГЕРБ и ПП-ДБ приветстваха визитата на украинския президент у нас.

„Посещението на г-н Зеленски е важно, за да се стиковат отношенията между България и Украйна, особено по линия на евентуални помощи, които можем да изпратим към Украйна. Това включва и военна помощ, и всякакви други взаимоотношения, например да се разреши на българския министър на енергетиката да преговаря с украинския си колега за продажбата на двата реактора, които така или иначе не се използват”, каза Георги Ганев от ПП-ДБ.

„Тези реактори не могат да бъдат използвани повече в нашата държава… по-добре е ние да ги продадем, и то на цената, на която сме ги купили минимум – залага се 1,2 млрд. начална, тоест може да бъде и по-висока… означава, че ще сключим една изгодна за държавата сделка”, каза Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.  

„Това е важно посещение, изпълнено с доста символизъм и за Украйна, и за България, и за широкия Черноморски регион. Това е обичайна визита на един държавен глава на страна, с която България има активни отношения”, каза по Нова телевизия бившият военен министър Ангел Найденов.

По думите му от ключово значение е това, че България е втората страна в Източния фланг на НАТО след Полша за такава визита. Страната ни получава признание за помощта си, смята Найденов. Той очаква по време на разговорите в страната ни да бъде поискана още военна помощ – боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически средства.

Кирил Петков: Можем да сме горди, че България е значим партньор, на който Украйна разчита

„Посещението на украинския президент Володимир Зеленски, който е световен лидер, в София показва, че България със своето правителство може да бъде стабилен партньор и значим фактор в Европа“, коментира пред медии в парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Познаваме се от срещата ни в Киев и съм щастлив да го видя отново. Мисля, че имаме много добри отношения и се надявам ползотворно да работим за благото на цяла Европа, за мира в Украйна, за който единственият начин да бъде стабилен е руският агресор да се изтегли от границите на Украйна.

“България показа и заяви днес, че мнозинството народни представители са твърдо зад стабилната европейска позиция на България и ясната подкрепа на Украйна. Може да сме горди, че не сме в периферията, не сме нестабилният партньор, не сме Троянският кон, напротив - ние сме значим, важен партньор, на който Украйна разчита", каза Петков.

Корнелия Нинова: Българският национален интерес беше продаден три пъти днес като функция от посещението на Зеленски

"Българският национален интерес беше продаден три пъти. Българският национален интерес диктува да имаме собствена ядрена централа, този проект беше приключен днес. Българският национален интерес диктува да иамме боеспособна и въоръжена българска армия. И това беше продадено днес. Подкрепата за членство на Украйна в НАТО очаква засилване на напрежението и в региона, и в Европа", каза лидерът на БСП.

Според лидера на ДПС Мусгафа Карадайъ посещението на украинския президент е оценка за правилното поведение на България. "ДПС винаги е отстоявало евроатлантическата ориентация на България. Тя не подлежи според нас на ревизия, напротив трябва да сме лоялни и достойни членове на НАТО и ЕС.", посочи Мусгафа Карадайъ.

От "Има такъв народ" заявиха подкрепата си за членство на Украйна в НАТО след войната. "ИТН е част от декларацията, която подписахме в подкрепа на това един ден след войната…..Украйна да извърви пътя си и да получи членство в НАТО, за да може и Европа да гарантира външната си сигурност", каза Станислав Балабанов от ИТН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 10 месеца
НЕхаресвам Радев, но вчера той показа тoпkи и сложи Уkpoизтребителя на мястото му!!! Браво Радев! Можеш когато искаш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 10 месеца
Виждам, че са правили тройка - 2 шyшoнkи и един мек ***! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хаха, абе 66 месеца чакаш хахаха, но ще го дочакаш... квото съм ти казал се е случило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: khao: Влизането в Киев се отложи за неопределено време още лани. Сега (вече 6 месеца) чакаме вашето влизане в Крим. Или кръвта вода не става - ще правите и вие жестове на добра воля (пак по заповед на Щуката).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
... а зеления чорак как се излага и как срами държавата ни в момента. Гледам го по телевизията и бера срам от тая отреееепка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 пак ли нефелен опит да извъртиш фактите, глууупако! Я кажи загря ли руската армия и кога влизате в Киев, стига с алабализмите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
Американците притежават безспорната дарба и умения винаги и навсякъде по света, където си пъхнат ръчичките с интервенции, да си създават широки кръгове от колаборанти. И това е чудесно за тях. Добре е и за феновете им, за които се намерят места в последните кораби или самолети, когато си обират дърмите. Кофти за висящите по въжетата и котвените вериги на корабите (Хавана, Сайгон), или колесниците на самолетите (Кабул).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 19
Импeраторът
преди 10 месеца
И да се наZерат от яд копейките, ние сме горди, ще с наше оръжие се защитава украинския народ от шайката рашисти! Помнете - с български снаряди се убиват рашисти и единствено, което може да направим е да се ГОРДЕЕМ! Путин също е доволен и благодари на България, защото изпраща на фронта мигранти, затворници и политически опоненти! Путин харесва убийствата на рашисти с български снаряди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още