IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски у нас - какво ще иска от България?

Очаква се декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Украйна и меморандум за разбирателство в сферата на енергетиката

11:23 | 06.07.23 г. 12
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига на посещение в България днес.

Визитата на президента на Украйна в София се очаква да започне от Министерски съвет, където той ще разговаря с министър-председателя и членове на правителството. Очаква се по време на разговорите да бъдат препотвърдени два документа - декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Украйна и меморандум за разбирателство в сферата на енергетиката, съобщава БНТ.

Все още не е ясно дали Зеленски ще разговаря с президента Румен Радев, каквато е обичайната практика при посещение на чужд държавен глава у нас. От президентството коментираха единствено, че все още очакват визитата на Зеленски да бъде потвърдена официално от пресслужбата на МС.

Не е ясно и дали Зеленски ще посети парламента.

С кого ще се срещне у нас украинският лидер, какви теме ще се коментират - дали посещението му е добра възможност за България, ще се водят ли преговори за помощ на Украйна и дали Зеленски ще поиска доставките на оръжия да бъдат преки, все още не е ясно.

Темата с посещението на украинския президент коментираха Пламен Димитров, Огнян Дъскарев и Чавдар Стефанов по Bulgaria ON AIR.

Според Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество вероятно посещението ще бъде обявено като работно, но по-скоро има морално значение, тъй като „Зеленски е моралният лидер на Западния свят".

За международния анализатор Чавдар Стефанов посещението на Зеленски е добра възможност за България да застане заедно със своите съюзници по НАТО и по ЕС. „В момента имаме два свята, единият е Европа, другият - Русия. С тази друга цивилизация ще имаме много проблеми, ще има и някакви решения. В случая с първата визита на Зеленски е изключителна възможност. Посещението му ще бъде успешно", смята той.

Колегата му Огнян Дъскарев коментира, че не вижда скрита цел на посещението на украинския президент у нас. „То е признание за ролята на България като помощник на Украйна, коментира анализаторът.

„Вероятно ще се водят преговори за помощ на Украйна на съветски противовъздушни системи C-300, може би и за самолетите МиГ-29, нищо чудно и танкове. Вероятно Зеленски ще иска да се премахнат и улеснят ограниченията върху внос на украинското зърно и други селскостопански продукти. Трето - какво ще се случи във Вилнюс", посочи международният анализатор. 

Според Димитров силите, които няма да подкрепят членството на Украйна в НАТО, са малцинство и от българска страна не би имало пречка. „Оформя се консенсус в НАТО, че въпросът за членството на Украйна в организацията трябва да бъде решен след края на войната. И сега Украйна е интегрирана в НАТО, защото получава въоръжение от натовските страни. Пътят е ясен", обясни той.

Стефанов изтъкна, че по-важно за Украйна в момента са гаранциите, които тя иска за своята сигурност. „Гаранции за сигурността и целостта на държавата. Те трябва да бъдат дадени, няма общо с НАТО", отбеляза журналистът и международен анализатор и добави, че Украйна ще стане член на НАТО, подобно на Финландия. 

Зеленски ще поиска доставките на оръжия да бъдат преки, а не чрез втори и трети страни, заяви Дъскарев. „Преди 16 месеца започна войната, не е ясно как ще завърши. Това ще намери решение догодина на президентските избори в САЩ, ако Тръмп вземе властта",каза журналистът.

Ако Радев (президентът, бел. ред.) се срещне със Зеленски, това ще бъде плюс за нашия президент, смята Димитров. „Но за него би било и вътрешно политически минус. Привържениците му са на страната на Русия", коментира той.

Проф. Георги Касчиев коментира по bTV, че трябва да има драконовски мерки за сигурност при посещението на украинския президент у нас. Срещите ще бъдат с изпълнителната и законодателната власт и ще се изрази пълна подкрепа на Украйна във войната с Русия, каза Касчиев.

„Ако бях на мястото на Зеленски, не бих се срещнал с президента Румен Радев", каза Касчиев във връзка с позициите на държавния глава относно войната и относно територията на Крим.

Историкът проф. Михаил Станчев посочи, че според него идеята на посещението на украинския президент Зеленски в България, знаейки позицията на българския президент и на правителството, е просто да обясни какво иска Украйна и какво прави. „Частично Зеленски може да бъде разбран от народа и от правителството, но никога няма да бъде разбран от опозиционните партии. Президентът Румен Радев най-вероятно ще си остане на своите позиции“, каза по bTV Станчев.

Той добави, че партиите ще загубят, ако не подкрепят декларацията за присъединяването на Украйна в НАТО. Това ще е една крачка на сближаване на позициите между България и Украйна. „Първото нещо, което би направил Зеленски, е да подкрепи помощта, която оказва България на Украйна“, смята професорът. Той очаква във Вилнюс да бъдат въведени благоприятни условия за влизането на Украйна в НАТО.

Политологът Димитър Аврамов определи евентуалната визита на Зеленски като добра новина за България.

Според него страната ни ще спечели много пари от евентуалното посещение .„Има неофициална информация какво Украйна иска да купи от нас. Страната ни печели от всяка гледна точка”, каза по Нова телевизия Аврамов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 22
khao
преди 9 месеца
До: pinoccio айде и тая проссста копейка започна да заеква и да пише романи, есета и други лакърдии като другата проссста копейка... бъди професионалист и ни уплаши с ядрено оръжие или някой от другите алабализми от опорките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 20
pinoccio
преди 9 месеца
Евнусите пак са го ударили на ексхибиционизъм. Изглежда има структурни шупли по кратуните им и жегата изпарява всичкото съдържание. Празни кафеварки на включен котлон сте, ей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 22
penkiler1415
преди 9 месеца
До: sssaaa Тая неутралната позиция е позиция на магистралките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 19
sssaaa
преди 9 месеца
Това е супер нагло от страна на Зеленски. Първо проси, като просяк, а после идва на наш терен за да Подкрепи помоща, която Искаме да окажем на Украйна. Жалко, че нашите Национални предатели застанаха пак от грешната страна, тази на САЩ. Конфликтът дано не стигне до нашите земи и Народ, но с тази политика шансовете все повече се увеличават и да ни намесят. Такава малка страна като нашата трябваше да запази неутралитет, а не да заема странани да оказва съдействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
danchomentata
преди 9 месеца
На Румбата думата лови декиш.Са като са замислъ Да Бзлгария да не мироса Акую с трето поколение ВВЕР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
danchomentata
преди 9 месеца
Мария Габриел посрещна Зеленски https://***.ft.com/content/31a314d5-5c4f-47c1-920a-73ecc4f2c0f1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 39
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andyВярно е, откак оня изтърбyшен селяндyp Копейката се премести в София, заедно с недъгавите му ратаи, наистина се напълни с фашисти и нацисти. Ее, малко приличат като от АлиЕкспрес, ама такъв им е материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 33
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... като ви изселим цялата фашизоидна изрожденска агитка в сибир , да си плискате там боя на воля , и градът ни ще се очисти от нацисти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 29
zelka007
преди 9 месеца
До: aldy ... демонстрираш нескончаем интерес и богати знания по темата за обратните . защо смяташ , че някой го интересуват терзанията на ранимата ти нежна душа , с които неспирно ни заливаш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 24
aldy
преди 9 месеца
Зеленски е моралният лидер на Западния свят". ++++ Байдън: Транссексуалните американци формират душата на нашата нация ++++ Да добавим и че 50 хиляди души от ВСУ са педълчета и картинката се заформя феерична. Наркоман лидер, транссексуалните ще му правят дружинка и сите реабилитираха напълно Хитлер и Бандера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още