IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия крие жертвите от „Каховка“ 

Украйна е постигнала напредък по пътя си към преговорите за присъединяване към Европейския съюз, потвърди ЕК

06:41 | 23.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Херсон след наводнението. Снимка: Kakhovka
Херсон след наводнението. Снимка: Kakhovka

Според украинския президент Володимир Зеленски Русия е сформирала специални групи, които да направят така, че след скъсването на стените на язовир „Каховка“ жертвите да изчезнат. 

„Руският дявол иска да използва специални отряди, които да съберат телата и, разбира се, да ги унищожат", казва Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Междувременно украинските военни заявяват, че епидемиологичната обстановка в засегнатите райони се е влошила драстично поради разпространението на хепатит А.

Междувременно украинският президент поднови обвиненията си срещу Москва в тероризъм и призовава за изтегляне на руските войски от Запорожската атомна електроцентрала. „Необходима е пълна евакуация на Запорожската атомна електроцентрала", каза той в ежедневното си видеообръщение. И добави, че светът трябва да увеличи натиска върху Москва, за да предотврати ядрена катастрофа. 

Радиоактивността не познава неутралитет, каза той по посока на онези държави, които досега не са заели позиция в конфликта. Зеленски повтори и обвинението, че Москва планира атака в окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала, която след това цинично „се надява да скрие под тази или онази катастрофа".

ЕК потвърди напредъка на Киев

Украйна е постигнала напредък по пътя си към преговорите за присъединяване към Европейския съюз, твърди Европейската комисия. От седемте условия за започване на преговорите за присъединяване Украйна досега е изпълнила две, съобщи в Стокхолм отговорният комисар Оливер Вархели. В допълнение към реформите в два важни органа на съдебната администрация са направени решителни промени в медийния сектор. По отношение на останалите пет точки Украйна е на прав път и напредъкът ще бъде осъществен в срок, пояснява той. През миналата година ЕС официално обяви Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия, за страна кандидатка.

Руският олигарх Дерипаска губи в съда 

Виенската строителна група Strabag спечели победа в съдебната битка с руския си основен акционер Олег Дерипаска относно уволнението на член на надзорния съвет. Областният съд на Клагенфурт отхвърли иска за отмяна, предявен от MKAO Rasperia Trading, която се контролира от Дерипаска, както съобщи групата. Освен това съдът е потвърдил, че строителното дружество правилно е изключило Rasperia от участие в общото събрание въз основа на разпоредбите на законодателството на ЕС за санкциите и му е отказало свързаните с това права на глас. Руският олигарх е смятан за доверено лице на президента Владимир Путин. Той беше включен в списъка със санкции на ЕС и активите му бяха замразени заради войната в Украйна.

Русия оказва натиск върху Amazon  

Руският телекомуникационен орган „Роскомнадзор“ изисква от Amazon и още единадесет чуждестранни технологични компании да открият регионален офис в страната. Техните имена ще бъдат добавени към съответния списък, който вече включва корпорации като Alphabet, Meta, Apple и Twitter. През 2021 г. Русия изиска от общо 13 компании да открият офисина руска територия до края на годината и заплаши в противен случай с ограничения. В хода на инвазията Twitter, Facebook и други услуги бяха блокирани в Русия. Други обаче, като Wikipedia, YouTube, Telegram и Zoom, остават достъпни независимо от първоначалните заплахи. Не е налично изявление от страна на Amazon. 

Киев: Напредваме бавно по южния фронт 

Украинската армия държи руските войски на разстояние на източния фронт, казва заместник-министърът на отбраната Хана Маляр. Те не са напреднали „нито един метър", написа Маляр в Telegram. На южния фронт Украйна постепенно напредва. „Имаме частичен успех. Изтласкваме противника назад и изравняваме фронтовата линия". Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Не е налично изявление от страна на Русия.

Свален е дрон над Курска област 

Противовъздушната отбрана свали дрон над южния руски град Курск, близо до украинската граница, съобщи губернаторът на областта, цитиран от Ройтерс и БТА.

В социалната мрежа Telegram Роман Старовойт написа, че тази нощ системите за ПВО са се задействали два пъти. Той не спомена нищо за жертви и разрушения и прикани местните жители да избягват всякакви възможни паднали отломки.

В последно време срещу Южна Русия бяха извършени поредица трансгранични нападения от територията на Украйна. Имаше и навлизания на въоръжени групи, за които впоследствие отговорност поемаха опозиционни организации, противопоставящи се на Кремъл. Украйна редовно отказва да коментира подобни нападения и навлизания на въоръжени групи.

Още новини от вечерта:

  • Германия ще бъде домакин на двудневната конференция за възстановяването на Украйна през следващата година, след като приключи двудневната конференция в Лондон.
     
  • Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Индия Нарендра Моди настояха за териториалната цялост на Украйна по време на среща във Вашингтон. В съвместно изявление Байдън и Моди, който е на държавно посещение в САЩ, подчертаха, че "международното право, принципите на Устава на ООН и териториалната цялост и суверенитет" трябва да бъдат спазвани. 

Какво ще е важно днес: 

  • На фона на обвиненията на Украйна в ядрен терор срещу правителството на Путин ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще посети Русия в петък. В руския балтийски ексклав Калининград аржентинецът ще се срещне с ръководителя на руската ядрена агенция "Росатом" Алексей Лихачов, за да обсъди ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 и що така с пяна, все едно сте пред Киев за 3 дена, хахахаха... офанзивата си върви много добре, тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Тамън поспряха да ти реват леопарди в мъглата на тъъъпата крраттуна, защото на дело се оказа не рев, а миша *** в калта, сега денонощно сваляме кинжали - с десетки. До вчера бяха *путинска анимация*, сега ги млатим като круши. Откъде толкова чипове бре, *** нерукотворно? Дано те заонножждат маннафитте от Азов, та да се кротнеш малко, деббилл изпуснат, само тъпчеш чата с измишльотини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Целокупният запад от две седмици в медиите кърши ръце, че една година си изчегърта складовете с оръжие и хазната с пари да тъпче Украйна за някакво митично - с контра или без контра - настъпление, което се превърна в брутален кютек за ВСУ и анихилация на НАТО-вска техника и обучавани в НАТО украински пидроздили, само нашият селски иддиотт Търчилъжи денонощно преживява громящите победи на *неговите* в неговата FR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
andy
преди 11 месеца
Явно Ykpи Кирчо се гордее как дyмнаха язовира...А днес 42ри укри механизирана бригада, тренирана някъде в Чехия, бил напълно "изтрита" при влизането си бой. Ще се окаже верно твърденията на НАТО, че ykpите са "unteachable peasants"(необучаеми ceляни). Наглocakcите заложиха на куц кон. Отново. А толкова пари наляха и толкова голяма печалба очакваха! Жертвите нямат значение за тях. Те не смятат ykpите и pycите за хора. Както и всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
вчера украинското ПВО е свалило 3 крилати ракети , три "кинжала" и 4 дрона шахед забрадени като геран ... искандерите позачезнаха друзя фейконафти-антиваксъре ... могучая ПВО панцир С1 , излезнаха кадри от провала й с Storm Shadow , радарът ту я хваща , ту я изпуска , системата решава за пуск - пропуск , втори пуск на прехващач и пак пропуска ... велики безаналогови технологически високоточни оружия ... :))) ... накрая Storm Shadow кво да прави освен да се взриви в целта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Импeраторът
преди 11 месеца
Рашистите: "Ние сме си самодостатъчни!". Рашистите: "Хамериканските компании да си открият офиси в Рашистан". Хахахахаххахахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още