IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дават още 1,3 млрд. долара на Украйна, Киев иска над 6 млрд. долара за възстановяването си

ЕС ще отпусне 50 млрд. евро на Украйна между 2024 и 2027 г., обяви Урсула фон дер Лайен

21:44 | 21.06.23 г. 1
Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ ще предоставят помощ за още 1,3 млрд. долара на Украйна, за да помогнат на засегнатата от конфликт страна да реформира енергийната си мрежа и да модернизира пристанищата си, железопътните линии и друга инфраструктура, съобщи американският държавен секретар Антъни Бленкен, цитиран от Ройтерс.

„Възстановяването означава да положим основата за процъфтяването на Украйна като сигурна, независима страна, интегрирана напълно с Европа, свързана с пазари в цял свят“, каза Блинкен на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон.

„С подкрепата на Конгреса на САЩ ще предоставим допълнителна помощ за над 1,3 млрд. долара, за да подкрепим Украйна при постигането на тази цел“, допълни той.

От тази сума 520 млн. долара ще отидат в помощ на Украйна да реформира пострадалата си енергийна мрежа, а 657 млн. долара ще бъдат използвани за модернизиране на граничните ѝ пунктове, пристанища, жп линии и друга важна инфраструктура, съобщи Блинкен.

Около сто милиона долара ще бъдат използвани за дигитализирането на украинските митнически и други системи, „за да се повиши скоростта и да се намали корупцията“, а други 35 млн. долара ще помогнат на украинските компании чрез финансиране и застраховане.

Новата помощ се прибавя към подкрепата от 20 млрд. долара за икономиката и развитието, които САЩ са предоставили на Украйна, заяви Блинкен.

По-рано днес Украйна призова западните страни да обещаят още над 6 млрд. долара в помощ на възстановяването на Украйна през идните 12 месеца и допълни, че заради войната на Русия Киев е изправен пред най-големия проект за възстановяване в Европа от Втората световна война.

На конференцията в Лондон, където Великобритания, САЩ, ЕС и други обещаха допълнителна помощ за милиарди долари, Украйна заяви, че се нуждае от още капитал и ангажименти за конкретни проекти, така че не само да се възстанови, а и да се превърне в силен член на западния свят.

Украинският премиер Денис Шмихал определи цена от над 6 млрд. долара през идните 12 месеца и допълни, че ще се опита да покрие недостига по време на конференцията, която Лондон се надява да циментира позицията му на водещ поддръжник на Киев.

„Имаме амбициозна цел да си осигурим ангажименти за тази сума в резултат на конференцията“, изтъкна Шмихал.

След близо 16 месеца война на Русия в Украйна, която разрушава домове, болници и друга важна инфраструктура, британският премиер Риши Сунак откри конференцията с призив към бизнеса и правителствата да направят повече, за да помогнат за възстановяването на страната.

Посочвайки ключовото затруднение за много компании, които искат да инвестират в Украйна – застраховането срещу щети и разрушения от войната, Сунак обяви Рамка за застраховане на военен риск, която може да открие пътя за намаляване на риска при инвестиции.

„Заедно със съюзниците ни ще запазим подкрепата си за украинската отбрана и за контраофанзивата и ще останем на страната на Украйна, колкото е необходимо, докато продължават да печелят тази война“, каза Сунак на конференцията. В нея участват над 1000 ръководители от държавния и частния сектор.

Рамката е „огромна стъпка напред към подпомагането на застрахователните компании да гарантират инвестиции в Украйна, премахвайки една от най-големите бариери и предоставяйки на инвеститорите увереността, от която се нуждаят, за да действат“, посочи Сунак.

Британският премиер представи мерки, включително допълнителни гаранции за 3 млрд. долара за отключване на кредитиране от Световната банка. Това включва обещание за 20 млн. паунда (25,42 млн. долара) за повишаване на достъпа до Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите към Световната банка, която предоставя застраховка срещу политически риск за проекти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще отпусне на Украйна 50 млрд. евро между 2024 и 2027 г., а германският външен министър Аналена Бербок съобщи, че Берлин предлага допълнителни 381 млн. евро хуманитарна помощ през 2023 г.

Украйна иска 40 млрд. долара, за да финансира първата част от „Зелен план Маршал“ за възстановяване на икономиката ѝ, включително развитие на освободена от въглища стоманена индустрия, съобщи високопоставен украински представител преди конференцията.

Общата сметка ще е огромна, като Украйна, Световната банка, Европейската комисия и ООН съобщиха през март, че цената за първата година от войната е 411 млрд. долара. Тя с лекота може да надхвърли 1 трлн. долара.

Западни ръководители се надяват, че конференцията ще насърчи частния сектор да насочи ресурсите си за ускоряване на възстановяването на Украйна, като инвестира в малки и средни по мащаб проекти. Сунак заяви, че над 400 компании от 38 страни са подписали „Бизнес спогодба за Украйна“, заявление за подкрепа за възстановяването на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 11 месеца
Урсула дава 50млрда, Антъни само 1,3? Я да не се излагат и да развържат кесията. Срамота! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още