IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания увеличава помощта срещу кибератаки в Украйна

Енергийният бизнес в Европа също се притеснява от руски хакерски атаки

14:04 | 18.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще отпусне още 16 млн. паунда в подкрепа на Украйна срещу кибератаки, става ясно от съобщение на сайта на британското правителство. Средствата ще бъдат използвани за укрепване на капацитета за защита на критичната инфраструктура.

Лондон се надява, че със своя ход ще привлече и 9 млн. паунда от съюзниците за тези мерки.

Преди година Великобритания отпусна 6,3 млн. паунда за защита на критичната инфраструктура от руски кибератаки.

Междувременно The Wall Street Journal съобщи за изтичане на данни от няколко американски агенции, включително и Министерството на енергетиката. Хакери са се възползвали от бъг в системата и са получили достъп до данни. Досега нито един от откраднатите документи не е изтекъл онлайн, коментират властите в страната. Те подозират руски хакери зад атаката, която не е достигнала до правителствените информационни системи, но в някои от документите има "специфична информация с голяма стойност", уточняват властите в САЩ.

На този етап не е ясно колко агенции са засегнати, но във Вашингтон предполагат, ч е"не са много". Според официалните данни американската администрация често е жертва на подобни атаки и обикновено обхватът им е ограничен.

Новата атака не е както тази срещу SolarWind през 2020 година, която е била системен риск, твърдят още властите. Тогава зад атаката стоеше руска хакерска група, която удари и множество технологични компании.

Войната в Украйна накара много енергийни компании да се замислят за уязвимостта на мрежите от хакерски атаки. Публикация в Ройтерс отбеляза, че редица европейски гиганти увеличават отделите си по сигурността, опасявайки се от пробиви през "умните" мрежи, които се развиват във връзка със зеления преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още