IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна преговаря с европейски компании да произвеждат оръжия на местна почва

Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за производство на оръжия, включително дронове, на територията на страната

14:18 | 20.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Обучение с дронове в Киев. Снимка: Volodymyr Tarasov / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images
Обучение с дронове в Киев. Снимка: Volodymyr Tarasov / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Украйна води преговаря с компании за оръжия за увеличаване на производството, включително и на дронове, в страната и може да подпише договори за това още през идните месеци. Това заяви за Ройтерс украинският заместник-министър на стратегическите индустрии.

От началото на руската инвазия в Украйна миналата година Киев се опитва да си подсигури всякакви видове оръжия. Досега страната е получила подкрепа от държави като САЩ, Великобритания и Германия. По думите на Сергей Бойев Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за производство на оръжия на територията на самата Украйна.

„Намираме се в много подробни разговори с тях. И сме сигурни, че ще имаме договорните споразумения подписани в рамките на няколко месеца“, коментира Бойев в рамките на Парижкото авиошоу.

През май украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната работи с британската отбранителна компания BAE Systems за създаване на украинска база за производство и ремонт на различна техника – от танкове до артилерия.

Засега обаче все още няма подписана сделка.

Насърчавайки чуждестранните отбранителни фирми да произвеждат в Украйна, страната ще може по-ефективно да отговаря на нуждите си, като същевременно изгражда отбранителна индустрия.

„Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили“, коментира Бойев.

По-рано миналата седмица, в изказване от Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин коментира, че скоро Украйна напълно ще спре да използва собствената си техника. „Нищо не остава от нея. Всичко, с което се бият, и всичко, което използват, е внесено отвън. Не можете да воювате дълго така“, заяви Путин.

Дронове

По време на Парижкото авиошоу Бойев е ухажвал предимно производители на дронове, вариращи от големи международни конгломерати до по-малки доставчици. Той обаче отказа да назове с кои компании е провел срещи.

„Обсъждаме различни нива на сътрудничество. И някои от компаниите казват, че са готови да дойдат и да инвестират и произвеждат дронове“, посочи той.

Турската компания Baykar посочи в края на миналата година, че все още планира да завърши строителството на производствен център в Украйна до две години. Производителят обяви плановете си малко преди инвазията от 24 февруари 2022 г.

Дроновете активно се използват и от двете воюващи страни. Киев обяви, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за нападение на вражески цели.

Турция, Норвегия и САЩ са сред страните, които снабдяват Украйна с дронове, но със засилването на войната са необходими все повече от тях.

Преговорите за производство на дронове може да отнемат по-дълго време, но според Бойев производството в Украйна може да се окаже ефективен начин за капитализиране на съществуващата експертиза на Киев в сектора и да се отворят нови работни места в западните и централни части на страната.

Високопоставен европейски източник от отбранителния сектор, пожелал анонимност, коментира, че европейските правила и стандарти за изпитанията на дронове може да усложнят евентуално производство и тестове в Украйна.

Бойев обаче се надява, че страната може да привлече чуждестранни производители на безпилотни летателни апарати, тъй като правителството в Киев ще може да предостави значителна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Отново двата безмозъчни cъceлa - копейки, Йода и Opk, в състезание помежду им кой е по-тъъъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 10 месеца
До: mr. Yoda Украйна ще преговаря чак след като изрита и последня въъъшлив рашист от земпта си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: 0pk остави я историята кво твърди и без другото клуба на изрожденците не я знаете ... сега е важно спътниците кво ти говорят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 10 месеца
Преговатят хоххлите, но ще плащат с конфискуваните руски активи. Ама много възжможно, ако може, евентуално! Или ще се нахлабучат с още заеми - нова зелена хартия, прясна, топла, пари, пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
OHЯ
преди 10 месеца
Сибирските диваци още Бахмут не са превзели , ама за Берлин и Варшава бълнуват :) . Историята това , историята онова , напоследък все в историята търсят утеха клошари ,сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
0pk
преди 10 месеца
До: khao историята твърди, че москалите максимум до Масква отстъпват и после с отскок - чак до Берлин били стигнали. Е, сега няма да е голяма засилката, тъй че максимум до Варшава. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: 0pk на тоя започнаха спътниците да му говорят:D:D:D ... и кога стигате до Киев, кво обаждат спътниците ? :D ... а сега отстъпвате, защото си взимате засилка! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 15
0pk
преди 10 месеца
Руснаците откак си пуснаха някакви спътници, всеки ден взеха да ги бишкат по главата с голямо количество "изчерпане" ракети. Как си представят укрите да локализират производство на каквото и да е не тяхна територия, не ми е много ясно. Но пък могат да усвоят едни пари, царе са в това. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още