IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците имаха достатъчно време да укрепят позициите си в Украйна

Руските военни изградиха отбранителни съоръжения и минни полета и успяват да забавят настъплението на украинците

15:51 | 18.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За месеците, в които Украйна опитваше да събере нужното въоръжение за контраатаката си, руските военни имаха достатъчно време да се подготвят, пише в анализ The Washington Post. Руски експерти сочат, че Москва е отделила оръжия, натрупала е муниции и дронове и военните сега са не по-зле въоръжени от украинските.

Украинската атака е изправена и пред минни полета, които повредиха част от западното оборудване в първите дни. Естонското разузнава обаче посочва, че това е неизбежно. В интервю за естонското издание ERR ръководителят на разузнаването Марго Гросберг отбелязва, че по-малко от 10% от западната техника е била загубена в началото на контраатаката. Украйна съобщава за повредени от мини бронирани машини, които обаче са опазили живота на военните. САЩ пък заявиха, че ще възстановят унищожените бронирани машини и танкове.

WP разказва и за изградените защитни съоръжения по над 1000-километровия фронт от Запорожката област до Бердянска област в Русия. Изкопаните окопи и други съоръжения, които целят спирането на танковете, реално са толкова много, че няма достатъчно военни, за да ги удържат, посочват още експерти. Те са категорични, че руската отбрана има своите слаби страни, но засега успява да забави настълението на Украйна.

От началото на контраофанзивата преди около 10-на дни украинските военни си върнаха около 100 кв. километра площ. Към момента Русия обаче е окупирала малко над 85 хил. кв. километра от Украйна, половината от които - преди началото на пълномащабната война през февруари 2022 година.

Настъплението е много трудно и се натъкваме на голяма съпротива, призна президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за NBC. Той обаче допълни, че като цяло ситуацията е по-скоро позитивна и контратаката се движи "не зле"

Днешният ден (18 юни) подтвърждава думите му - руските военни признаха за превземането на още едно населено място, което е ключово за фронтовата линия в Запорожката област. Видеа пък показват взривен голям склад с боеприпаси на руските военни в Херсонска област, заради който се евакуират околните населени места.

Британското разузнаване пише в свой анализ, публикуван в Twitter, че бойните действия се активизират и в момента загубите и за двете страни са равнозначни на битката за Бахмут през март. Експерти са категорични, че боевете тогава са най-кървавата операция в тази война. Ожесточени боеве сега се водят в Запорожката област, западната част на Донецка област и около Бахмут, където украинците бързо си върнаха част от загубените през май позиции.

Но окопите, на които се натъкват украинските военин, са само първата линия на отбрана. След това идват бойните дронове Lancet, които могат да носят експлозив, достатъчен да унищожи леко бронирано превозно средство или дори танк.

Руснаците опитват да използват и по-често въздушни удари над украинските военни позиции, разказва още WP. Военните кореспонденти отбелязват все повече използвани бойни хеликоптери, които опитват да избегнат украинската въздушна отбрана. Украинските военни обаче съобщиха за два свалени бойни хеликоптера Ка-52 в своя отчет за бойните действия в 479-я ден от войната.

Въздушната битка обаче може да се окаже слабото място на Украйна, а президентът на страната Водомир Зеленски още от първите месеци на войната се опитва да накара своите съюзници да предоставят бойни самолети F-16. Според последните медийни публикации Киев се приближава до това - украински пилоти вече се обучават, но ще минат месеци преди страната да успее да се възползва от западни самолети.

Анализаторите са категорични - все още е твърде рано за заключения по украинската контраофанзива. Според някои от тях Киев все още не е използвал своите стратегически резерви и чака да намери пробив в руската отбрана, за да натисне там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 сега да припомним няколко факта за по проссстите и тъъъпи членове на форума като теб! Херсон беше освободен ноември, това си е есен от всякъде! НАТО-вската армия още не е дошла, тя не е тръгнала даже, но да не изпадам в подробности че ще се объркаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 10 месеца
Великата НАТО-вска армия с хипертехнологичното НАТО-вско оръжие, след цяла есен, зима и пролет подготовка, мантри и заклинания, рев на леопарди и брадлита, трясък на хаймарси и патриоти, изкърти село Макаровка. Ама не съвсем. Скоро ше. Да не би пък да ги спря нефелната рашистка орда с ръждясалите си железа? ...хммм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Pyramid Какво "браво, така се први" бе тиkвeник? Радваш се, че агресор е влязъл в чужда държава за да откъсне територия, да убива, краде и изнасилва? И че после се е окопал, щото не иска да се махне? Какъв човек си ти, бе? Уp*д. Само да си знаеш - каквото желаеш на другите, това ще получиш от живота. Това в случай,че се чудиш, що си ми3ерник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 21
khao
преди 10 месеца
До: Pyramid да, но и тук я свършиха както обикновенно! Времето също помогна.забавихте ги, но нямате сила да ги спрете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 31
Pyramid
преди 10 месеца
"Руснаците имаха достатъчно време да укрепят позициите си в Украйна. Руските военни изградиха отбранителни съоръжения и минни полета и успяват да забавят настъплението на украинците". Браво. ТАКА се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 15
danchomentata
преди 10 месеца
Причинителят на бубонната чума, набеждавана за Черната смърт е бактерията Yersinia pestis, често срещана при бълхите по различни видове гризачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
danchomentata
преди 10 месеца
турецкие собаки и кошки могли бы спасти Париж, который захватили крысы и мыши https://***.sabah.com.tr/yazarlar/gunaydin/sb-mevlut_tezel/2023/06/15/farelere-yenilen-parise-yardima-haziriz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 26
OHЯ
преди 10 месеца
ДанчоГламавия веднага да казва Киев шА сА превзема лЕ за три дни , или нЕма баш така да стане ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
danchomentata
преди 10 месеца
Попитахме СЕМ: Данте от Стара Загора един или ного са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още