IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин похвали руските икономически резултати, защитавайки военните разходи

Ако западните компании искат да се върнат обратно, ние не затваряме вратите си за никого, каза руският президент

17:50 | 16.06.23 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Contributor/Getty Images
Снимка: Contributor/Getty Images

Руският президент Владимир Путин в петък представи положителни данни, за да похвали икономическото здраве на Русия и заяви, че нарастващите разходи за отбрана са нужни, за да се засили националната сигурност, докато Москва се бори с цената на войната в Украйна, предава Ройтерс.

Говорейки по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Путин заяви, че публичните финанси като цяло са балансирани, свеждайки бюджетният дефицит от 42 млрд. долара от началото на годината на изтеглянето на някои планирани разходи.

Анализатори и данни предполагат обаче, че спадът в приходите от енергоизточници и растящите военни разходи играят ключова роля.

„Естествено, нужни са допълнителни средства, за да се заздрави отбраната и сигурността, да се купят оръжия“, каза Путин, без да назовава Украйна конкретно. „Бяхме принудени да направим това, за да защити суверенитета на страната ни“, посочи той.

„Бих казал, че като цяло това се оправдава от икономическа гледна точка“, добави той.

„Динамиката на непетролните и газови приходи привлича вниманието. През периода януари-май те се увеличиха с 9,1%, което е значително над очаквания, а през май ръстът е от 28,5%“, заяви руският президент.

Путин използва данни, за да изложи своите аргументи за положителни икономически перспективи на Русия, прогнозирайки ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 2% тази година, позовавайки се на рекордно ниската безработица и ниската инфлация в сравнение с миналогодишното двуцифрено ускорение.

Това означава, че БВП все ще е по-малък в сравнение с края на 2021 г., след като миналата година се сви с 2,1%. Международният валутен фонд прогнозира ръст за 2023 г. от 0,7% и очаква международната изолация и по-ниските енергийни приходи да ударят перспективите за следващите години.

Тъй като стотици хиляди мъже в работоспособна възраст бяха привикани на военна служба миналата година, а също толкова напуснаха страната, за да избегнат мобилизация, безработицата е на рекордно ниските 3,3%. Централната банка непрекъснато предупреждава, че недостигът на работна ръка засилва инфлационните рискове, а според анализаторите това е един от най-значимите удари за икономическия напредък на Русия.

По отношение на чуждестранните бизнеси, които напускат Русия, той заяви, че ако те искат да се върнат обратно, страната не затваря вратите си за никого.

„Знаете много добре, че никога не сме гонили някого от нашия пазар или икономика. Точно обратното, предлагаме [чуждестранните компании] да обмислят добре предимствата и недостатъците, да помислят добре за руските си партньори и възможности последствия от подобни стъпки“, каза Путин. Той допълни, че сега местните предприемачи запълват съоръженията и обектите в търговските центрове, оставени от западните компании.

По отношение на влиянието на санкциите Путин заяви: „Хората казват, че ще бъдат изолирани – точно обратното, ние изграждаме много по-добри отношения от гледна точка на търговските ни партньори“.

Русия не се интересува от развитието на отношения с партньори, които подкрепят „варварски практики“ и които са „политически мотивирани“, добави той.

Според него се появява многополюсна икономическа система, повтаряйки думите, използвани от руски официални лица, атакуващи това, което те наричат западна хегемония.

„Русия ще бъде основна част от световната икономика“, каза Путин.

По отношение на войната в Украйна руският президент беше лаконичен.

„Скоро Украйна напълно ще спре да използва собствената си техника. Нищо не остава от нея. Всичко, с което се бият и всичко, което използват, е внесено отвън. Не можете да воювате дълго така“, заяви Путин.

По отношение на войната в Украйна руският президент беше лаконичен.

„Скоро Украйна напълно ще спре да използва собствената си техника. Нищо не остава от нея. Всичко, с което се бият, и всичко, което използват, е внесено отвън. Не можете да воювате дълго така“, заяви Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 9
penkiler1415
преди 10 месеца
До: Tikva007 Извинете ме но писанията ви са много... наивни. Меко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 8
penkiler1415
преди 10 месеца
До: Tikva007 Извинете ме но писанията ви са много... наивни. Меко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 11
penkiler1415
преди 10 месеца
До края на годината Русия ще бъде в дефолт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 19
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 тоест да си измислим няква ситуация според разбиранията на нашия деббббил Тиква и да разсъждаваме с фантасмагории, щото ти еднолично си решил така.... баси тъъъпака чесно! ..... Като ти казах че си нарисуван дебииил и идиииот, не си го измислям... видно е че си такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... не ми бери грижа за мотивацията ... добра е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Дежурните скъсани палячовци копейки пак са тук. Глупавият и лозунгарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 20
sssaaa
преди 10 месеца
Недей пиши така за Фекалния. Не е лошо момче, просто се е изгубил от толкова много Евроатлантически пътеки през които минаваме и ни облъчват ежедневно, а тази статия е 1 от много такива. Можеха да напиша 1 статия как вече Украйна няма собствени оръжия и всичко е внос. Можеха да напишат за изгорелите вече Безаналогови тежки танкове Леопард или пък как за това как НАТО възнамерява да даде плацдарм на дарените Фки на Украйна на летищата от Алианса, с което ще ни вкарат и нас в конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 18
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Очевидно могат много нещо да правят, щом са успели от теб да направят нещо като наркозависим циркаджия - от сутрин до сутрин да трептиш в нета с единствената мотивация да не пропуснеш нещо за тази смешна велика сила, за да го обработиш, компилираш и аранжираш и още с първите ватмани да си на пангара, за да ни го поднесеш с трепетни пръсти и блеснал поглед. Хммм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 20
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Хипотетично може всеки всичко да направи. Стига да има развит интелект за това. Вие с Мима нищо хипотетично и условно да разгледате, защото нямате нормална мисловна дейност, не ли абстрактно мислене с условни понятия. Нещо сте като рибата, която си ял днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 17
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Не, ти си натурален, жив дебииил в клетка. Това е нещо като маккак със синдром на Даун. Входният му интерфейс е генетично увреден или запушен с калл, а процесорът му е от първите генни мутации на еуглени от юрския период. Това означава, че изобщо никаква информация не се обработва смислено. Има само дразнение на ганглии и рекктален рефлукс като реакция. Няма държава, която ще изпълнява. Има хипотеза, условно допускане и сравнение. Напр. Италия, поставена в същата ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още