IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисинджър: Политическото оцеляване на Путин е малко вероятно, ако Украйна надделее

За предпочитане е да се избягва разпадането на Русия и принизяването ѝ до обидно слаба страна, заяви дипломатът ветеран

23:34 | 15.06.23 г. 13
Хенри Кисинджър. Снимка: Bloomberg LP
Хенри Кисинджър. Снимка: Bloomberg LP

Президентът Владимир Путин може да не успее да остане на власт, ако войната в Украйна принуди Русия да се откаже от военната агресия и да приеме мирна сделка с Европа, заяви бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

„Предпочитам Русия, която осъзнава, че отношенията ѝ с Европа трябва да се основават на съгласие и известен вид консенсус, и смятам, че тази война може да направи това постижимо, ако завърши както трябва“, каза Кисинджър в интервю за главния редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт. В отговор на въпрос дали Путин може да остане във властта, ако войната приключи при тези условия, Кисинджър заяви: „Това е малко вероятно“.

Дипломатът ветеран каза още, че е важно Украйна да излезе от войната като силна демокрация и е за предпочитане да се избягва „разпадане на Русия или принизяването на Русия до обидно слаба страна“, тъй като това може да предизвика ново напрежение. Той определи Путин като „фигура от роман на Достоевски, разяждан от противоречия и недостижими стремежи“, който беше много способен да упражнява власт като лидер и я използва „прекомерно“ по отношение на Украйна.

Путин често приемаше Кисинджър в Русия през близо четвъртвековното си управление в Кремъл и заяви на среща през 2012 г., че отношенията им са започнали още от средата на 90-те години на миналия век, когато той беше заместник-кмет на Санкт Петербург. Кисинджър заяви в интервюто за Bloomberg, че Путин е едновременно наследникът на традиционно руско мислене и човек, който е израснал по улиците на Ленинград, сега Санкт Петербург, където над половината от населението загива от глад по време на Втората световна война и е изправено пред постоянна заплаха.

Путин „превърна това в нежелание европейската военна сила да има лесен достъп до Санкт Петербург и големи градове като Москва“ и реагира „на ръба на ирационалността“ при разширяването ѝ, коментира Кисинджър.

Макар че САЩ и съюзниците им са били прави да не одобрят нападението на Русия срещу Украйна, става „все по-важно“ страните в конфликта да обмислят как искат да го прекратят чрез дипломация, каза Кисинджър. Има риск военните отношения между силите да вземат връх над геополитическото мислене и да превърнат войната в глобален конфликт, въвличайки страни като Китай, допълни той.

„Европа ще стане по-стабилна, светът ще стане по-стабилен, когато Русия приеме факта, че не може да победи Европа, но тя трябва да остане част от Европа чрез известен консенсус, както правят други страни“, отбеляза Кисинджър. „Но в момента Русия е толкова смачкана, че смята, че е фактор в международната политика в други региони и става тема за европейска конкуренция сред различните страни“, допълни той.

Кисинджър коментира още, че военен конфликт между Китай и Тайван е вероятен, ако настоящото напрежение се запази, но той все още залага на диалог, който ще доведе до деескалация, за каквато призова. 

"При запазване на настоящата траектория на отношенията мисля, че известен военен конфликт е вероятен", отбеляза Кисинджър в отговор на въпрос за възможността Китай да навлезе в Тайван. "Но също така смятам, че настоящата траектория на отношенията трябва да бъде променена", допълни той. 

Според него Вашингтон и Пекин трябва да намерят изход от затрудненото положение, което той описа като "върха на пропаст". 

Кисинджър, който беше първи американски дипломат и съветник по националната сигурност в Белия дом през 70-те години на миналия век, говори дни преди сегашният му наследник Антъни Блинсен да пътува до Пекин. Блинкен ще бъде най-високопоставеният американски ръководител, който посещава Китай от пет години насам, но Белият дом има ниски очаквания, като твърди, че няма да се стигне до пробив. 

Кисинджър заяви, че все още няма представа какъв ще бъде изходът от напрежението между САЩ и Китай предвид факта, че "те все още не са започнали истински диалози, както предложих". Но допълни, че знае едно нещо със сигурност - войните между две суперсили не могат да бъдат спечелени. Или както се изрази, "те се печелят само с непропорционална цена". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 9
penkiler1415
преди 10 месеца
Путин е до стената. Не му достига нито финансии, нито технологии, нито хора. До края на годината Русия ще "се счупи". Та затова търси преговори но украинците още не са включили всички резерви в настъплението си. А идат и още оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
хората като одъртеят и оглупяват.... без изключения! Препоръчително е да се разпадне, а тя сама се унизява... как да го спреш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 18
penkiler1415
преди 10 месеца
До: aldy Китай предупреди Путин за ядрените оръжия. Ако иска да стане световен враг, може да опита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 14
Alex Silver
преди 10 месеца
"Военна агресия" било защита на руското население на ДНР и ЛНР. РФ ги призна и изпрати военна помощ за прекратяване на геноцида. "6-ия пол ги "забравя" тия подробности. РФ не може да откаже помощ на сънародниците си. По-скоро ще има раздаване на ядрени шамари, отколкото отказване. А ЯШ отдавна трябваше да има - и заради СП, Кримския мост, нападенията на Москва и Белгород и пр. Който доставя оръжие на киемската хунта, е участник във войната и е легитимна цел. Чашаща ЯШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 12
aldy
преди 10 месеца
Селският хулиган със свещ си търси белята. Да дразниш и заплашваш с унищожение една свръхядрена сила и да се надямаш, че тя няма да посмее да ти откъсне главата с най-голямо удоволствие, си е мазокизъм на куб. В РФ вече усилено обсъждат използването на ЯО за вразумяване на Запада, загубил страх от него. ФРГ и Микробритания се карат кой пъри ва получи ядрения шамар. ФРГ щяла да си предостави летищата на Ze и РФ ще зяпа? Аре ве. Ако не с ТЯО, ще има Кинжали. А може и Кинжали с ТЯО. Това чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 14
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: То и ти трябваше да отпаднеш от тук след толкова фейкляци и измишльотини, които си изписал до сега, но не би - на някого вършиш работа. И Байдън трябваше да падне след всичките си гафове и скандали, но го държат на стероиди тези, на които е параван да си опекат погачата на завет. И Макрон нрябваше да падне, стъпкан от рекордните протести, но вместо това паднаха доста протестанти. Та и Путин така - трябваше, но не падна, няма и да падне, защото някому е нужен. И Русия също..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
не вярвам , че бъдещето на зануленият детеубиец зависи от изнасянето на санитарен фаянс от Украйна ... ще продължи да си царува ... трябваше да падне щото не взе Киев , ми не падна ... трябваше да падне , щото започнаха да губят нови придобивки в Украйна , ми пак не падна ... утрепа 200к за личното си удоволствие да влезе в учебниците по военна тактика с "вижте как това не се прави по този начин" , и пак не падна ... няма да падне и като се изтеглят и заемат по-удобни позиции в самата рассийка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 29
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Кисинджър не познава алкохолизираните душици на москалите. Трябва да има як шамар и разбиване, както през Първата Световна война, за да има смяна на феодалния им строй. Иначе ще е както през 90те- 1-2 десетилетия ще се умилкват около Запада, докато пак не съберат сила за поредното нападение наоколо. Трябва разбиване на тоя КГБ модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 16
Tikva007
преди 10 месеца
Кисинджър е (беше) умен мъж, класически представител на консервативния американски политически елит, който през втората половина на 20 век издигна и укрепи САЩ до статута на световен лидер и хегемон. За съжаление, е пълен антипод на Сорос, чиито зомбита се нароиха в Демократическата партия, медиите и Холивуд и превърнаха тази велика държава в Содом и Гомор. Добре, че на неговите 100 г. няма да види пепелищата на това, за което работи с толкова хъс и мозък. И да - Путин беше негов човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
V.At.
преди 10 месеца
До: 0pkДа не забравяме, че на Кисинджър са две големи заслуги:1. Окъсва Китай от СССР, за да спре помощта на двете големи сили за Виетнам2. Договаря с Виетнам оттеглянето на американските войски, за което получава Нобелова награда за мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още