IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна в мнението: Кисинджър вече подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО

Бившият държавен секретар на САЩ вярва в поддържането на диалог с Русия, докато войната продължава

21:05 | 17.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че присъединяването на Украйна към НАТО може да бъде „уместният резултат“ от руската инвазия, като същевременно повтори призива си за разрешаване на конфликта чрез преговори, съобщава Bloomberg.

„Идеята за неутрална Украйна при тези условия вече няма смисъл“, изтъква 99-годишният Кисинджър на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Кисинджър, отколешен противник на членството на Украйна в организацията, промени позицията си по въпроса през последните месеци.

Кисинджър, бивш държавен секретар и съветник по националната сигурност, каза, че вярва в поддържането на диалог с Русия, докато войната продължава, с оглед прекратяване на боевете, ако Украйна успее да си върне територията, която силите на президента Владимир Путин завзеха след началото на инвазията на 24 февруари . Той предупреди да не се започва пряк конфликт между Запада и Русия и подчерта колко е важно да се позволи на Москва да се присъедини отново към международната система.

Кисинджър каза, че са необходими ограничени и конкретни стъпки от САЩ и Китай за подобряване на връзките между двете най-големи икономики в света. В по-дългосрочен план той заяви, че Вашингтон и Пекин трябва да претеглят рисковете от конфликт между две ядрени държави, които също така развиват способности за изкуствен интелект.

„Всяка страна трябва да реши за себе си как може да се справи със заплахата за човешкото оцеляване от разрушителността на оръжията“, изтъква Кисинджър.

САЩ и Китай предприеха колебливи стъпки за подобряване на отношенията след години на влошени отношения. Министърът на финансите Джанет Йелън ще проведе първата си среща лице в лице с китайския вицепремиер Лю Хъ на 18 януари в Цюрих, след което държавният секретар Антъни Блинкен вероятно ще посети Китай.

Относно Тайван Кисинджър каза, че и двете страни трябва да избягват действия, които предполагат „неизбежна конфронтация“ и хладен заплашителен език, за да създадат условия за диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 глуупако, пак ли започна да плашиш с ядртено оръжие... няма да го изпозвате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Украйна може да стане член на НАТО само при военен разгром и капитулация на Русия. Това е възможно, ако Русия се откаже от последната си гаранция за недопустимостта на такъв сценарий - ядрените средства, в които е инвестирала и продължава да инвестира колосални суми. Или както казват зевзеците, всичко е възможно, но за някои неща трябва несъкрушима вяра в чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
aldy
преди 1 година
Някой иска да ни втълпи, че Кисинджър за няколко месеца напълно е загубил разсъдъка си. Западът показва, че е недоговороспособен, не спазва никакви договорки и винаги играе с белязани карти. За каква договореност може да иде реч, ако Укрия стане член на натото, нещо, което Путин категорично отхвърля? Уф, омръзна ми да чета лоша имитация на "Работническо дело".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още