IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисинджър: Наближава времето за договаряне на мир в Украйна

Зеленски призовава за световна среща на върха за мир тази зима

17:29 | 18.12.22 г. 12
Хенри Кисинджър. Снимка: EPA/БГНЕС
Хенри Кисинджър. Снимка: EPA/БГНЕС

Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една опустошителна световна война, но мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос, каза патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс.

Кисинджър, който е архитект на политиката на разведряване към Съветския съюз по време на Студената война, когато беше държавен секретар при републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд, се е срещал няколко пъти с Владимир Путин, откакто той стана президент през 2000 г.

Засега не се вижда изход от конфликта, който започна с нашествието на Путин в Украйна на 24 февруари. Десетки хиляди хора загубиха живота си, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Сега Русия контролира около една пета от територията на Украйна.

Кремъл казва, че Киев трябва да признае анексираните от Москва южни и източни украински области. Украйна настоява всички руски войски да напуснат територията ѝ, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. Киев кандидатства за присъединяване към НАТО, след като Москва обяви анексациите през септември.

„Наближава времето да се надградят стратегическите промени, които вече бяха постигнати, и да бъдат интегрирани в нова структура към постигането на мир чрез преговори“, пише Кисинджър в списание The Spectator.

„Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл“, допълва той в статия със заглавие „Как да избегнем още една световна война“.

Кисинджър отбелязва, че през май е предложил примирие, при което руските сили да се изтеглят на позициите отпреди началото на нашествието на 24 февруари, а съдбата на Крим да бъде обект на „преговори“.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в интервю в събота, че макар повечето конфликти да завършват с преговори, оценката на Управлението е, че Русия все още няма сериозни намерения за реални преговори за прекратяване на войната.

Кисинджър, който е на 99 години, отбелязва, че ако завръщането към установеното статукво през 2014 г. се окаже невъзможно, референдуми под наблюдението на международната общност на завзети територии от Русия може да са вариант.

Кисинджър предупреди, че разпокъсването на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика може да превърнат територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум.

„Нейните съперничещи си общности може да решат да уредят споровете си със сила. Други страни може да решат да разширят претенциите си със сила. Всички тези опасности ще бъдат усложнени от наличието на хиляди ядрени оръжия, които правят Русия една от двете най-големи ядрени сили в света“, отбелязва той.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е предложил в неделя провеждането на световна среща на върха за мир тази зима във видеообръщение, което Киев се надява да бъде излъчено преди финала на Световното първенство по футбол в Катар. Малко е вероятно обаче ФИФА да позволи това.

CNN съобщи в петък, че Зеленски е поискал световната футболна централа да му позволи да сподели послание за мир преди финала.

Основните услуги в украинската столица Киев са били възстановени в събота след поредната вълна от руски въздушни удари срещу критична инфраструктура, а местните жители се придвижваха в гъста мъгла, която се спусна над града, и се подготвяха за празниците, белязани от несигурност, отбелязва Ройтерс.

Кметът Виталий Кличко заяви, че една четвърт от Киев остава без парно, но системата на метрото отново работи и всички местни жители отново имат достъп до вода от рано сутринта.

Само около една трета от града остава без ток, допълни той, но режимът на тока ще се запази с цел пестене на енергия. Това се налага, „защото дефицитът на електрическа енергия е значителен“, написа Кличко в приложението за съобщения „Телеграм“.

Украйна е успяла да възстанови електрозахранването за почти 6 млн. души в последните 24 часа, съобщи президентът Володимир Зеленски във видеообръщение.

„Възстановителните дейности продължават без почивка след вчерашното терористично нападение… Разбира се, все още трябва да се направи много за стабилизиране на системата“, допълни той.

„Има проблеми с доставките на отопление. Има големи проблеми с доставките на вода“, заяви Зеленски и допълни, че Киев, както и Виница и Лвов на западат изпитват най-големите затруднения.

Властите в Киев отвориха отново популярен пешеходен мост, който беше повреден при по-ранен въздушен удар, и поставиха по-малка от обикновено коледна елха на централния площад в града.

Обширното пространство пред вековната катедрала „Света София“ по традиция е украсено с вечнозелено дърво на Коледа. Но тази година властите избраха 12-метрова изкуствена елха, украсена с енергоспестяващи светлини, захранвани от генератор.

Православните християни са мнозинство в 43-милионното население на Украйна.

Кличко съобщи, че дървото е било финансирано от дарители и бизнеса и че няма да бъдат провеждани публични празненства.

„Съмнявам се, че това ще бъде истински празник“, казва жителката на Киев Ирина Солоючук, която дошла с дъщеря си да видят елхата малко след поредните сирени за въздушно нападение да отекнат в цялата страна.

„Но трябва да разберем, че всички сме заедно, че трябва да си помагаме“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още